Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na Kube sa začínajú rozlúčkové obrady s Fidelom Castrom

JB 50 Buenos Aires - Žena plače pred kubánskym veľvyslanectvom v Buenos Aires 26. novembra 2016. Bývalý kubánsky prezident Fidel Castro zomrel v piatok večer 25. novembra vo veku 90 rokov. Foto: TASR/AP

Vojenskú prehliadku, ktorá sa mala konať 2. decembra pri príležitosti 60. výročia vylodenia revolucionárov na Kube, preložili na 2. januára.

Havana 28. novembra (TASR) - Obyvatelia Kuby majú od dnešného dňa možnosť rozlúčiť sa s vodcom kubánskej revolúcie Fidelom Castrom, ktorý zomrel uplynulý piatok vo veku 90 rokov.

Na základe rozhodnutia osobitného výboru na prípravu štátneho pohrebu a vlády sa oficiálne obrady začnú dnes o 09.00 h miestneho času (15.00 h SEČ). Ich hlavným dejiskom bude memoriálny komplex Josého Martího na Námestí revolúcie v centre Havany. Zatiaľ nevedno, či v ňom bude vystavený aj urna s Castrovým popolom.

V súlade s poslednou vôľou sa kremácia Castrových telesných pozostatkov uskutočnila v sobotu v prítomnosti úzkeho kruhu ľudí, informovala kolumbijská televízia Caracol.

Rozlúčkové obrady v Havane budú trvať celý dnešný deň a pokračovať budú aj v utorok.

Kubánci po celej krajine budú mať na osobitne vytvorených miestach možnosť vzdať poslednú poctu zosnulému lídrovi aj tým, že podpíšu "slávnostný sľub dodržiavania zásad revolúcie".

Podľa agentúry AP v tomto čase budú zavreté všetky školy a úrady.

Vyvrcholením celoštátnych pôct bude míting, ktorý sa uskutoční v utorok večer na havanskom Námestí revolúcie, kde sa Castro často prihováral tisícom svojich stúpencov.

Počínajúc 30. novembrom sa urna s Castrovým popolom vydá na cestu z Havany do Santiaga de Cuba, kde bude uložená do zeme. Ide o rovnakú trasu, akú v opačnom smere absolvoval Castro v roku 1959, keď bol pod jeho vedením zosadený režim diktátora Fulgencia Batistu a na Kube zvíťazila revolúcia.

Urna s popolom počas štyroch dní prejde cez 13 z 15 kubánskych provincií. Na 3. decembra je v Santiagu naplánované veľké smútočné zhromaždenie. Samotný pohreb sa uskutoční 4. decembra na tamojšom cintoríne sv. Ifigénie.

Okrem toho na Castrovu počesť dnes a 4. decembra v Havane a Santiagu de Cuba vypália po 21 delostreleckých sálv, uviedla AP.

V ostrovnej krajine je od 26. novembra do 4. decembra vyhlásený štátny smútok.

Vojenskú prehliadku, ktorá sa mala konať 2. decembra pri príležitosti 60. výročia vylodenia revolucionárov na Kube, preložili na 2. januára.