Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Na letisku Le Bourget pri Paríži sa začal 51.veľtrh leteckej techniky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Organizátori podujatia predpokladajú, že na Le Bourget príde tento týždeň okolo 320.000 ľudí.

Paríž 15. júna (TASR) - Staré letisko Le Bourget severovýchodne od Paríža každé dva roky priťahuje masy expertov a fanúšikov lietadiel, leteckej a kozmickej techniky. Informuje o tom DPA.

Práve dnes sa začal 51. Salon International de l'Aéronautique et de l'Espace. Potrvá do nedele (21. 6.). Prvé štyri dni sú vyhradené pre expertov a nákupcov civilnej a vojenskej leteckej techniky. Od piatku (19. 6.) do nedele bude výstavný areál prístupný aj verejnosti.

Organizátori podujatia predpokladajú, že na Le Bourget príde tento týždeň okolo 320.000 ľudí. Z nich by malo byť okolo 200.000 expertov z leteckého priemyslu a predstaviteľov užívateľov jeho produkcie.

Le Bourget je spolu s nemeckou výstavou leteckej a kozmickej techniky ILA najstarším podujatím v tomto sektore podnikateľskej činnosti. Parížsky letecký veľtrh sa v dvojročnom intervale strieda s rovnakým obsahovým podujatím s anglickým Farnborough.

Svoju produkciu prišlo tento rok ukázať rekordných 2300 vystavovateľov zo 47 krajín. Na ploche 330.000 štvorcových metrov v halách a na otvorenom priestranstve bude okrem iného vystavených 120 lietadiel. Mnohé z nich uskutočnia aj cvičné lety. Experti očakávajú, že tak ako v minulosti aj tento rok najväčšie obchody oznámia koncerny európsky Airbus a Americký Boeing.

Letecký veľtrh v Paríži zorganizovali prvýkrát v roku 1909. Rok predtým sa uskutočnila výstava lietadiel ešte ako súčasť autosalónu v historickom Grand Palais, ktorý sa nachádza neďaleko Avenue des Champs-Élysées.