Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Na libanonsko-izraelských hraniciach pokračuje ostreľovanie

Dym stúpa z pásma Gazy počas prebiehajúceho bombardovania izraelskou armádou v utorok 31. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Izrael podľa nemenovaného zdroja z Libanonu ostreľoval okrajové časti dedín Rámja a Labúna.

Bejrút 31. októbra (TASR) - Na hraniciach Izraela a Libanonu došlo v utorok opäť k ostreľovaniu medzi izraelskou armádou a libanonským islamistickým hnutím Hizballáh, podporovaným Iránom. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA.

Izrael podľa nemenovaného zdroja z Libanonu ostreľoval okrajové časti dedín Rámja a Labúna. Izraelská armáda uviedla, že jej rakety zasiahli na území Libanonu infraštruktúru Hizballáhu vrátane zbraní a vojenských pozícií. Armáda tiež zasiahla bunku militantov, ktorí plánovali vystreliť protitankové rakety na izraelské územie.

Hizballáh je spojencom palestínskeho militantného hnutia Hamas, ktoré 7. októbra zaútočilo na Izrael, čo viedlo k vzniku ozbrojeného konfliktu v pásme Gazy. Na severných hraniciach Izraela s Libanonom dochádza odvtedy takmer každodenne k prestrelkám a rastú obavy, že Hizballáh sa snaží otvoriť na severe Izraela ďalší front, aby tak pomohol Hamasu na juhu. Na juhu Libanonu opustilo svoje domovy už približne 30.000 ľudí.

Šéf Hamasu Ismáíl Haníja sa zároveň v utorok stretol s ministrom zahraničných vecí Iránu Hosejnom Amírom Abdollahjánom. Irán podporuje Hizballáh aj Hamas, ktorého útok na Izrael označil za úspech. Stretnutie sa konalo v katarskom hlavnom meste Dauha. Išlo o ich druhé stretnutie od začiatku vojny a rozprávali sa o vývoji konfliktu v pásme Gazy.

Katar je jedným z najvýznamnejších podporovateľov Hamasu už takmer 15 rokov. Podporuje ho predovšetkým politicky a finančne. Samotný Haníja sa tam v súčasnosti zdržiava.