Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Na loď izraelského miliardára v Indickom oceáne zaútočil iránsky dron

Na snímke z 22. októbra 2023 kontajnerová loď CMA CGM Symi kotví v prístave vo Valencii. Zrejme iránsky dron zaútočil v piatok 24. novembra 2023 v Indickom oceáne na kontajnerovú loď vlastnenú izraelským miliardárom. Foto: TASR/AP

Podľa údajov stránky MarineTraffic.com, ktoré analyzovala agentúra AP, mala loď od utorka, keď opustila dubajský prístav Džabal Alí, vypnutý automatický identifikačný systém (AIS).

Dubaj 25. novembra (TASR) — Zrejme iránsky dron zaútočil v piatok v Indickom oceáne na kontajnerovú loď vlastnenú izraelským miliardárom. V sobotu to pre agentúru AP uviedol nemenovaný predstaviteľ z prostredia amerických bezpečnostných zložiek.

Podľa tohto zdroja na loď CMA CGM Symi plaviacu sa pod vlajkou Malty zaútočil v medzinárodných vodách dron Šáhid-136 trojuholníkového tvaru nesúci bombu. Dron vybuchol a loď poškodil, nikto z posádky však neutrpel zranenia.

"Situáciu naďalej veľmi pozorne sledujeme," uviedol americký predstaviteľ pre AP, no odmietol konkretizovať dôvody, pre ktoré armáda USA z útoku podozrieva Irán.

Prepravná spoločnosť CMA CGM sídliaca vo francúzskom meste Marseille bezprostredne nereagovala na žiadosť o vyjadrenie.

Podľa údajov stránky MarineTraffic.com, ktoré analyzovala agentúra AP, mala loď od utorka, keď opustila dubajský prístav Džabal Alí, vypnutý automatický identifikačný systém (AIS). Systém by mal byť z bezpečnostných dôvodov zapnutý, posádky ho však v zvyknú vypínať, ak sa domnievajú, že loď by mohla byť terčom útoku.

"Loď sa stala cieľom útoku zrejme pre spojenie s Izraelom prostredníctvom spoločnosti Eastern Pacific Shipping," uviedla pre AP súkromná firma Ambrey, ktorá poskytuje služby okrem iného v oblasti bezpečnosti námornej dopravy.

Loď Symi vlastní spoločnosť Eastern Pacific Shipping so sídlom v Singapure. Majiteľom spoločnosti je fakticky izraelský miliardár Idan Ofer. Spoločnosť ani izraelská armáda nereagovali na žiadosti AP o vyjadrenie.

Spoločnosti patrí aj loď Pacific Zircon registrovaná v Libérii, ktorú v novembri 2022 poškodil útok dronu pri pobreží Ománu. Z útoku je tiež podozrievaný Irán.