Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Na Maldivách po 45 dňoch zrušili výnimočný stav

Vojaci hliadkujú na ulici 5. februára 2018 v Male, metropole Maldivskej republiky. Maldivská vláda 5. 2. vyhlásila 15-dňový výnimočný stav. Reagovala tak na politickú krízu, ktorá v tejto juhoázijskej krajine vznikla po tom, ako tamojší najvyšší súd nariadil prepustenie uväznených opozičných lídrov. Foto: TASR/AP

Výnimočný stav bol vyhlásený 5. februára pôvodne na 15 dní, neskôr ho predĺžili o ďalších 30 dní.

Male 22. marca (TASR) - Maldivský prezident Abdalla Jámín rozhodol vo štvrtok o zrušení výnimočného stavu, ktorý v tejto ostrovnej republike ležiacej v Indickom oceáne platil 45 dní. S odvolaním sa na kanceláriu prezidenta to oznámila agentúra AP.

Výnimočný stav bol vyhlásený 5. februára pôvodne na 15 dní, neskôr ho predĺžili o ďalších 30 dní.

Opatrenie malo utlmiť politickú krízu, ktorá vypukla po tom, ako maldivský najvyšší súd nariadil prepustenie viacerých väznených opozičných politikov, politických rivalov prezidenta Jámína.

Hlava štátu napokon rozhodla o zrušení výnimočného stavu na radu bezpečnostných služieb, ktoré odporúčali normalizáciu situácie v krajine.

Počas platnosti výnimočného stavu boli vzatí do väzby viacerí predstavitelia, vrátane bývalého dlhoročného diktátora Maúmúna Gajúma, dvoch sudcov najvyššieho súdu a štyroch poslancov. Obvinili ich z plánov na zvrhnutie vlády.

Na Maldivách funguje pluralitná demokracia len od roku 2008.