Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

OBRAZOM:Na Malte sa konal pohreb zavraždenej novinárky. Kto neprišiel?

Maltská zástava stiahnutá na pol žrde na kostole počas pohrebu zavraždenej maltskej investigatívnej novinárky Daphny Caruanovej Galiziovej v maltskom meste Mosta 3. novembra 2017. Galiziová, ktorá obviňovala tamojšiu vládu z korupcie, zahynula v pondelok 16. októbra 2017 po tom, ako jej automobil explodoval. K incidentu došlo v meste Bidnija, kde 53-ročná novinárka žila so svojím manželom a synmi. Na piatkový pohreb zavraždenej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej vyhlásila dnes Malta deň štátneho smútku. Maltské vlajky budú na všetkých verejných budovách v tento deň spustené na pol žrde. Foto: TASR/AP

V čase smrti čelila novinárka na maltských súdoch 42 žalobám za nactiutŕhanie. Opozičný líder Adrian Delia stiahol päť žalôb, ktoré na ňu podal.

Valletta 3. novembra (TASR) - Maltský rímskokatolícky arcibiskup Charles Scicluna varoval v piatok vrahov investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej, zabitej silnou bombou nastraženou v jej aute, že "spravodlivosti Boha nikdy neuniknú". A vyzval jej kolegov-žurnalistov, aby bez strachu hľadali pravdu.

Arcibiskup Scicluna celebroval omšu na pohrebe Caruanovej-Galiziovej v kostole, ktorý sa nachádza najbližšie k miestu, kde 53-ročná rodená Malťanka žila, kým ju neusmrtila bomba.

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani (uprostred) prichádza na pohreb zavraždenej maltskej investigatívnej novinárky Daphny Caruanovej Galiziovej v maltskom meste Mosta 3. novembra 2017. Galiziová, ktorá obviňovala tamojšiu vládu z korupcie, zahynula v pondelok 16. októbra 2017 po tom, ako jej automobil explodoval. K incidentu došlo v meste Bidnija, kde 53-ročná novinárka žila so svojím manželom a synmi. Na piatkový pohreb zavraždenej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej vyhlásila dnes Malta deň štátneho smútku. Maltské vlajky budú na všetkých verejných budovách v tento deň spustené na pol žrde.
Foto: TASR/AP

Výbušnina explodovala, keď sa novinárka 16. októbra viezla autom, pričom sa nachádzala len niekoľko metrov od svojho domu, pripomenula tlačová agentúra AP.

Manžel zavraždenej maltskej investigatívnej novinárky Daphny Caruanovej Galiziovej, Peter Caruana Galizia s tromi synmi sleduje ako vynášajú rakvu s jej telesnými pozostatkami počas pohrebu Galiziovej v maltskom meste Mosta 3. novembra 2017. Galiziová, ktorá obviňovala tamojšiu vládu z korupcie, zahynula v pondelok 16. októbra 2017 po tom, ako jej automobil explodoval. K incidentu došlo v meste Bidnija, kde 53-ročná novinárka žila so svojím manželom a synmi. Na piatkový pohreb zavraždenej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej vyhlásila dnes Malta deň štátneho smútku. Maltské vlajky budú na všetkých verejných budovách v tento deň spustené na pol žrde.
Foto: TASR/AP

V kostole bolo na omši prítomných vyše 1500 smútiacich a niekoľko stoviek ďalších zaplnilo námestie pred kostolom. Medzi smútiacimi sa nachádzal novinárkin manžel, traja dospelí synovia a predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani.

Najvyšší predstavitelia maltskej vlády a opoziční politici sa na smútočnom obrade nezúčastnili a rešpektovali tak želanie rodiny Caruanovej-Galiziovej. Rodina verejne kritizovala vládu za to, že nedokázala vykoreniť ten druh korupcie, ktorú novinárka odhaľovala na svojom blogu. V malej ostrovnej krajine bol blog obľúbený a všeobecne čítaný.

Vyšetrovatelia v prípade smrti Caruanovej-Galiziovej ešte nikoho nezatkli a neoznámili ani žiadny prelom vo vyšetrovaní. Scicluna však vrahom odkázal, aby sa "kajali, kým nie je príliš neskoro".

Na archívnej snímke zo 4. apríla 2016 maltská investigatívna novinárka Daphne Caruanová Galiziová, ktorá písala články o obrovskom úniku dokumentov známych ako Panamské dokumenty. Galiziová, ktorá obviňovala tamojšiu vládu z korupcie, zahynula v pondelok 16. októbra 2017 po tom, ako jej automobil explodoval. K incidentu došlo v meste Bidnija, kde 53-ročná novinárka žila so svojím manželom a synmi. Na piatkový pohreb zavraždenej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej vyhlásila 3. novembra Malta deň štátneho smútku. Maltské vlajky budú na všetkých verejných budovách v tento deň spustené na pol žrde
Foto: TASR/AP


"Nech sa ktokoľvek podieľal takým či onakým spôsobom na vražde Daphne, hovorím vám toto: 'Môžete sa akokoľvek tvrdo snažiť uniknúť pred spravodlivosťou ľudí, nikdy neuniknete pred spravodlivosťou Boha,'" vyhlásil arcibiskup.

Novinárom povedal: "Nebojte sa."

"Povzbudzujem vás, aby ste sa nikdy nepoddávali únave zo svojho poslania byť očami, ušami a ústami ľudu. Robte to bez strachu a s plnou úctou k pravde," uviedol Scicluna. "Drahí novinári, potrebujeme vás. Potrebujeme ľudí vo vašej profesii, ktorí nie sú spútaní, ktorí sú slobodní, inteligentní, zvedaví, čestní, pokojní, v bezpečí a chránení," dodal.

Keď rakvu s novinárkinými pozostatkami vynášali z kostola, dav ľudí začal spievať maltskú štátnu hymnu.

Maltská vláda vyhlásila piatok za deň štátneho smútku a "symbol toho, že v maltskej demokracii nie je žiadny útok na slobodu prejavu prijateľný".

Vlajka na sídle Európskej komisie v Bruseli na počesť Caruanovej-Galiziovej visela na pol žrde. Komisia vydala vyhlásenie, odsudzujúce "tento brutálny útok". "Právo novinára vyšetrovať, klásť nepríjemné otázky a písať účinné články je v jadre našich hodnôt a musí byť neustále garantované," uviedla EK vo vyhlásení.

Caruanová-Galiziová prinášala na svojom blogu články o korupcii, ktoré čítali tisíce fanúšikov, a dvakrát týždenne písala pre noviny The Malta Independent. Jedným z jej terčov bol aj maltský premiér Joseph Muscat, pretože meno jeho manželky sa objavilo v tzv. panamských dokumentoch, kde sa nachádzali podrobnosti o peňažných účtoch v daňových rajoch, ktoré patrili prominentom. Muscat a jeho manželka popierajú spáchanie akéhokoľvek trestného činu.

V čase smrti čelila novinárka na maltských súdoch 42 žalobám za nactiutŕhanie. Opozičný líder Adrian Delia stiahol päť žalôb, ktoré na ňu podal.

Maltská vláda ponúkla odmenu milión eur za informácie vedúce k osobám zodpovedným za jej zavraždenie a takisto úplnú ochranu každému, kto s týmito informáciami predstúpi.

Pri vyšetrovaní zločinu pomáha maltskej polícii americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a Europol. S analýzou forenzných dôkazov získaných na mieste zločinu pomáhajú tiež holandskí odborníci.