Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Na mieste potopenia Titanicu sa konali bohoslužby za obete

Titanic Foto: TASR/AP

Presne o 23.40 hod. miestneho času zaznela lodná siréna ako spomienka na chvíľu, keď Titanic narazil na ľadovú kryhu.

New York 15. apríla (TASR) - Bohoslužby za viac ako 1500 obetí potopenia Titanicu sa v noci nadnes uskutočnili presne na tom mieste v Atlantickom oceáne, kde sa nešťastie pred sto rokmi odohralo.

Na miesto doplávala spomienková výletná loď Balmoral, ktorá vyrazila 8. apríla z anglického prístavu Southampton s vyše 1300 pasažiermi, aby zopakovala osudnú plavbu.

Okrem toho doplávala aj loď Azamara Journey, ktorá sa v utorok vydala na cestu z New Yorku so 450 pasažiermi. Na oboch lodiach malo mnoho ľudí dobové kostýmy - z čias potopenia Titanicu.

Presne o 23.40 hod. miestneho času zaznela lodná siréna ako spomienka na chvíľu, keď Titanic narazil na ľadovú kryhu, uviedli kanadské noviny The Chronicle Herald. Nasledovala minúta ticha a bohoslužby.

Na svoju prvú a poslednú plavbu sa Titanic vydal z britského prístavu Southampton do amerického New Yorku 10. apríla 1912. V priebehu plavby dostala posádka lode niekoľko varovaní o ľadových kryhách, ktoré sa objavovali nezvyčajne ďaleko na juhu.

Obsluha rádiostanice bola natoľko preťažená, že kapitánovi a dôstojníkom odovzdala iba časť týchto správ; napriek tomu je zrejmé, že velenie lode o hroziacom nebezpečenstve vedelo.

Neskoršie pokusy na mieste havárie ukázali, že zrážke lode s ľadovou kryhou nebolo možné zabrániť, odborníci však tvrdia, že rozkaz prvého dôstojníka nebol vzhľadom na situáciu optimálny: Titanic mal v pomere k svojej veľkosti malé kormidlo a v súvislosti s hroziacim nebezpečenstvom sa plavil prirýchlo.

Už krátko po tragédii sa vyskytli názory, že pri správnom navigovaní mohol parník zrážku s kryhou prežiť.

Lodi s trupom dlhým 255 metrov, s povesťou najbezpečnejšieho plavidla na svete, spôsobil ľadovec 90 metrov dlhú trhlinu a poškodenie polovice lodných komôr.



Pre 1513 cestujúcich a členov posádky nebolo záchrany, keďže Titanic mal iba 20 záchranných člnov a v nich 1180 miest pre pasažierov.

Záchranné člny so 706 uzimenými pasažiermi sa plavili po mori až do svitania, keď sa k nim priblížila loď Carpathia a vzala ich na palubu.

Potopenie v tých časoch najväčšej a najmodernejšej lode sveta na jej prvej plavbe sa v priebehu desaťročí stalo mýtom. Prvé trosky lode sa našli až v roku 1985, objavila ich expedícia Roberta D. Ballarda z amerického Woodsholského oceánografického inštitútu.