Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Na národnom cintoríne v Jeruzaleme odhalili náhrobok Šimona Peresa

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pri hrobe bývalého izraelského prezidenta Šimona Peresa, ktorý zomrel 28. septembra vo veku 93 rokov. Exprezidentovi odhalili náhrobok na národnom cintoríne na Herzlovej hore v Jeruzaleme 28. októbra 2016. Foto: TASR/AP

Izraelský premiér Netanjahu v príhovore okrem iného informoval, že požiadal, aby bol po Peresovi pomenovaný izraelský inštitút pre jadrový výskum, a to za jeho vizionárstvo a akčnosť v tejto oblasti.

Jeruzalem 28. októbra (TASR) - Za účasti pozostalých, priateľov a izraelskej politickej elity dnes na národnom cintoríne na Herzlovej hore v Jeruzaleme odhalili náhrobok na hrobe bývalého izraelského prezidenta Šimona Peresa, ktorý zomrel 28. septembra vo veku 93 rokov.

Ako informoval izraelský spravodajský server Ynetnews, na dnešnom slávnostnom akte predniesol prejav izraelský prezident Reuven Rivlin, ktorý v ňom pripomenul Peresove vízie v oblasti politiky, ale aj ekonomiky, diplomacie, či moderných technológiách.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo svojom príhovore okrem iného informoval, že požiadal, aby bol po Peresovi pomenovaný izraelský inštitút pre jadrový výskum, a to za jeho vizionárstvo a akčnosť v tejto oblasti.

Na žiadosť rodiny bolo na tabule v blízkosti hrobu vytesaných niekoľko citátov, napr. od prvého izraelského premiéra Davida Ben Guriona, že "duchovný charakter a vnútorná sila Izraela bude v budúcnosti hlavným faktorom našej bezpečnosti a nášho medzinárodného postavenia".

Ocitol sa tam aj citát z knihy proroka Izaiáša, že "(národy) prekujú svoje meče na pluhové radlice a svoje oštepy na vinárske nože; národ nepozdvihne proti národu meč a už sa nebudú učiť vojne".

Na ďalšej tabuli sa ocitol úryvok z básne Po mojej smrti od izraelského národného básnika Chajima Nachmana Bialika.

Ďalší z nápisov charakterizuje Peresa ako "jedného zo zakladajúcich otcov štátu, ktorému slúžil celý život". Nasleduje výpočet funkcií, ktoré Peres zastával: prezident, premiér, minister obrany, minister zahraničných vecí a minister financií. Na dokreslenie jeho charakteru si rodina priala, aby bolo do kameňa vytesané, že bol "štátnikom, milovníkom kníh, poézie a umenia, laureátom Nobelovej ceny mieru, vizionárom a pragmatikom".