Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Na ničenie životného prostredia počas vojen upozorňuje aj deň OSN

Na archívnej snímke čierny dym stúpa. Foto: TASR/AP

Medzi najčastejšie negatívne vplyvy vojenských konfliktov na životné prostredie patria vypálené polia, otrávená pôda, kontaminovaná voda, vyrúbané či inak zničené lesy.

New York 5. novembra (TASR) - Počas vojnových konfliktov dochádza aj k výraznému ničeniu životného prostredia. Na tento negatívny dôsledok vojen upozorňuje Medzinárodný deň ochrany životného prostredia pred ničením počas vojny a ozbrojeného konfliktu, známy aj pod názvom Svetový deň ochrany životného prostredia vo vojne, ktorý pripadá na 6. novembra.

Vyhlásilo ho Valné zhromaždenie (VZ) Organizácie Spojených národov (OSN) v rezolúcii A/RES/56/4 z 5. novembra 2001 a prvýkrát sa pripomínal v roku 2002.

Medzi najčastejšie negatívne vplyvy vojenských konfliktov na životné prostredie patria vypálené polia, otrávená pôda, kontaminovaná voda, vyrúbané či inak zničené lesy a celkové poškodenie biodiverzity. Podľa Programu OSN pre životné prostredie (UNEP) sa ozbrojené konflikty dotkli viac ako dvoch tretín ekosystémov vo svete a približne 40 percent ozbrojených konfliktov za viac ako 60 rokov bolo spojených s využívaním prírodných zdrojov ako drevo, zlato, diamanty, ale aj úrodná pôda či pitná voda.

Škody spôsobené na životnom prostredí počas vojnových konfliktov narúšajú ekosystémy a ohrozujú prírodné zdroje ešte dlho po skončení bojov. Negatívne dôsledky zapríčinené vojnou sa často rozširujú za hranice bojujúcich štátov a majú dosah aj na budúce generácie.

OSN kladie dôraz aj na to, aby opatrenia v oblasti životného prostredia boli súčasťou stratégie predchádzania vojenským konfliktom, lebo mier sa nedá zaistiť, ak budú zničené prírodné zdroje a ekosystémy. V tejto súvislosti prijala OSN 27. mája 2016 rezolúciu, ktorá vyzdvihla význam zdravých ekosystémov pri znižovaní rizika ozbrojených konfliktov.


Zdroj: www.un.org