Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Parlamentné voľby na Novom Zélande vyhrala strana premiéra Englisha

Premiér Nového Zélandu Bill English Foto: TASR/AP

Volebná komisia oznámi oficiálne výsledky hlasovania až 7. októbra.

Wellington 23. septembra (TASR) - Wellington 23. septembra (TASR) - Konzervatívna Novozélandská národná strana premiéra Billa Englisha zvíťazila podľa očakávaní v dnešných parlamentných voľbách na Novom Zélande. Z odvolaním sa na zatiaľ neoficiálne výsledky hlasovania o tom informovala agentúra DPA.

Premiérova strana síce skončila s takmer desaťpercentným náskokom pred svojím hlavným súperom, a síce Novozélandskou stranou práce Jacindy Ardernovej, nebude ale schopná sama vládnuť. Na Novom Zélande sa preto bezprostredne po oznámení prvých výsledkov začali koaličné rozhovory o zostavení vládnej koalície.

Novozélandská národná strana získala podľa prvých výsledkov 46,1 percenta, labouristi 35,8 percenta a liberálna Strana zelených 5,8 percenta hlasov.

Populistickej a protiimigračne zameranej Novozélandskej prvej strane dalo hlas 7,5 percenta voličov, čím si zabezpečila rozhodujúce postavenie v rámci koaličných rozhovorov. Predseda populistov Winston Peters doposiaľ nevylúčil spoluprácu so žiadnou zo zmienených strán.

"Voliči sa vyjadrili jasne, teraz máme zodpovednosť dať Novému Zélandu silnú a stabilnú vládu," povedal English v prejave vysielanom z volebnej centrály svojej strany.

Volebná komisia oznámi oficiálne výsledky hlasovania až 7. októbra.