Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Na ostrove Guam sa zrútil americký bombardér B-52 Stratofortress

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Lietadlo malo v inkriminovanom čase vykonať rutinnú výcvikovú operáciu.

Hagatna 19. mája (TASR) - Americký strategický bombardér B-52 Stratofortress havaroval dnes krátko po štarte na leteckej základni na ostrove Guam. Jeho sedemčlennej posádke sa podarilo vyviaznuť bez zranení, informuje agentúra AP.

K incidentu došlo podľa stanice BBC o 08.30 h miestneho času (00.30 h SELČ). Americké vzdušné sily uviedli, že bombardér prerušil vzletový manéver, zrútil sa na letiskovú plochu a začal horieť. Z miesta pádu stúpal tmavý dym.

Bombardér bol na Guam - americké zámorské územie - vyslaný zo základne Minot v Severnej Dakote v rámci permanentnej vojenskej prítomnosti USA v Tichomorí. Lietadlo malo v inkriminovanom čase vykonať rutinnú výcvikovú operáciu.

Havária sa vyšetruje. Americké vzdušné sily vysielajú na Guam strategické bombardéry typu B-52 Stratofortress, B-1 Lancer a B-2 Spirit od roku 2004 na posilnenie svojej bezpečnostnej prítomnosti v ázijsko-pacifickom regióne.

K zrúteniu stroja typu B-52 Stratofortress došlo v minulosti už viackrát. Ostatné dva prípady sa odohrali v roku 1994 na leteckej základni v štáte Washington a v roku 2008 pri pobreží Guamu, pričom vždy zahynula celá posádka.