Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Na ostrove v Egejskom mori zadržali Čechov pre podozrenie zo špionáže

Foto: TASR/AP

Podľa informácií portálu naftemporiki.gr obaja zadržaní, ktorí tvrdia, že záznamy pripravovali pre počítačovú hru, pracujú pre spoločnosť Bohemia Interactive Studio.

Atény 11. septembra (TASR) - O zadržaní dvoch českých občanov v Grécku pre podozrenie zo špionáže informovali dnes české i grécke médiá.

Oboch mužov vo veku 28 a 33 rokov zadržala grécka polícia v nedeľu na ostrove Lemnos na severovýchode Egejského mora, keď tam fotografovali a nakrúcali vojenské objekty. Podľa informácií portálu naftemporiki.gr obaja zadržaní, ktorí tvrdia, že záznamy pripravovali pre počítačovú hru, pracujú pre spoločnosť Bohemia Interactive Studio.

Česká konzulka v Grécku Blanka Kovácsová pre Českú televíziu zdôraznila delikátnosť celej kauzy a pre internetový portál iDNES.cz potvrdila, že o ďalšom postupe gréckych orgánov rozhodne fakticky prokurátor, ktorému prípad postúpia policajné zložky. Súčasne však pripustila, že podozrenia voči dvojici sú veľmi vážne a pripomenula, že ostrov Lemnos leží neďaleko grécko-tureckých hraníc.

Podľa hovorcu českého ministerstva zahraničných vecí Víta Kolářa došlo k zadržaniu dvojice v lokalite jasne označenej výstražnými nápismi. Pripomenul, že občania by počas pobytu v cudzine mali rešpektovať zákazy a zákony hostiteľskej krajiny.

Dnes popoludní by mali oboch zadržaných previezť z Lemnosu na ostrov Lesbos, správne centrum regiónu, nie je však jasné, kedy predstúpia pred prokurátora.