Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Na palube nezvestnej miniponorky je aj pakistanský podnikateľ so synom

Loď Polar Prince kotví vo Vancouveri v Britskej Kolumbii 23. októbra 2017. V pondelok 19. júna 2023 prebieha pátranie po zmiznutej ponorke, ktorá preváža ľudí na obhliadku vraku Titanicu. Foto: TASR/AP

Miniponorka Titan, ktoré prevádzkuje spoločnosť OceanGate Expeditions, je nezvestná od nedele, keď s ňou posádka materskej lode stratila kontakt.

Karáči 20. júna (TASR) - Medzi piatimi ľuďmi na palube miniponorky, ktorá sa cez víkend stratila pri plavbe k vraku parníka Titanic v severnom Atlantiku, je aj 48-ročný pakistanský podnikateľ Šahzáda Davúd a jeho 19-ročný syn. V utorok o tom informovala agentúra AFP, ktorá sa odvolala na vyhlásenie príbuzných.

Podnikateľovho otca Husajna Davúda pakistanská tlač pravidelne označuje za jedného z najbohatších mužov Pakistanu. Podľa britského denníka Mirror obaja nezvestní žijú v grófstve Surrey v Spojenom kráľovstve.

Miniponorka Titan, ktoré prevádzkuje spoločnosť OceanGate Expeditions, je nezvestná od nedele, keď s ňou posádka materskej lode - po asi dvoch hodinách klesania plavidla na miesto určenia - stratila kontakt.

AFP dodala, že plavidlo má zásoby kyslíka na 96 hodín. V praxi to znamená, že kyslík v Titane vydrží maximálne do štvrtka 13.00 h SELČ. Môže sa však stať, že kritická situácia nastane už v stredu okolo 11.00 h SELČ.

Na palube ponorky je päť ľudí vrátane pilota a štyroch cestujúcich, potvrdil kontradmirál John Mauger z americkej pobrežnej stráže.

Podľa spoločnosti Action Aviation jedným z nezvestných je Hamish Harding, britský podnikateľ, letec, prieskumník a vesmírny turista. Britská televízia Sky News dodala, že na palube Titanu je aj francúzsky pilot ponorky Paul-Henry Nargeolet a výkonný riaditeľ a zakladateľ spoločnosti OceanGate Expeditions Stockton Rush.

Miniponorky sú využívané na prepravu platiacich zákazníkov - turistov i odborníkov - na prehliadku vraku parníka, ktorý v apríli 1912 počas prvej plavby z anglického Southamptonu do amerického New Yorku stroskotal v severnej časti Atlantiku po zrážke s ľadovcom.

Slávny vrak sa nachádza v hĺbke 3800 metrov, približne 600 kilometrov od pobrežia kanadskej provincie Newfoundland. Viacdenné výlety k nemu stoja desaťtisíce dolárov a ponor vrátane zostupu aj výstupu trvá osem hodín. Miniponorka potrebuje materskú loď, ktorá ju vypúšťa na vodu, dopĺňa stanica Sky News.