Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Na pláži v Mexiku našli vyše 300 uhynutých vzácnych korytnačiek

Na snímke Kareta zelenavá. Foto: Wikipedie

Karety zelenavé, ktoré kladú vajíčka na plážach viacerých mexických štátov od mája do septembra, sú vo voľnej prírode na pokraji vyhynutia.

Mexiko 30. augusta (TASR) - Viac než 300 mŕtvych jedincov ohrozenej morskej korytnačky karety zelenavej objavili na pobreží v južnom Mexiku. Živočíchy sa udusili po tom, ako sa chytili do zakázaného typu rybárskych sietí, tvrdia úrady ochrany životného prostredia, ktoré v stredu citoval spravodajský portál stanice BBC.

K nálezu došlo v mexickom štáte Oaxaca len niekoľko dní po tom, ako v susednom štáte Chiapas našli ďalších 122 uhynutých korytnačiek rovnakého druhu. Karety zelenavé, ktoré kladú vajíčka na plážach viacerých mexických štátov od mája do septembra, sú vo voľnej prírode na pokraji vyhynutia.

"Uhynuli na mori približne o osem dní skôr, zachytené v zakázaných 120-metrových rybárskych sieťach a na 15-centimetrových vlascoch," uviedli mexickí vyšetrovatelia environmentálnej kriminality. Krajina zakázala lov morských korytnačiek v roku 1990, stále tam však existuje lukratívny čierny trh.