Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Na pohreb exprezidenta Göncza pôjdu Orbán i Áder ako súkromné osoby

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR

Pohreb bude vysielať naživo verejnoprávna televízna stanica Duna TV.

Budapešť 2. novembra (TASR) - Bývalý maďarský prezident Árpád Göncz vo svojom závete odmietol štátny pohreb na Národnom cintoríne. Vyjadril vôľu, aby ho pochovali na cintoríne v Starom Budíne (Óbuda) a aby na rozlúčke neprehovorili terajší predstavitelia vlády a parlamentu.

Podľa dnešnej informácie spravodajského servera Hvg.hu sa na pohrebe exprezidenta, ktorý bude v piatok 6. novembra, zúčastnia ako súkromné osoby prezident János Áder i premiér Viktor Orbán.

Na smútočnom obrade sa so zosnulým exprezidentom, ktorý zomrel 6. októbra, podľa jeho poslednej vôle rozlúči jeho bývalý spoluväzeň Imre Mécs a pannonhalmský arciopát Asztrik Várszegi.

Server pripomína, že nebude ani vojenská pocta, ani salva, a nebude ani vyhlásený smútok v štátnych inštitúciách. Pohreb bude vysielať naživo verejnoprávna televízna stanica Duna TV.

Úrad parlamentu neskôr oznámi, ktorí zahraniční štátni predstavitelia sa zúčastnia poslednej rozlúčky s exprezidentom, uviedol server. Gönczova dcéra Kinga, ktorá bola ministerkou zahraničných vecí, však už povedala, že osobne príde napríklad terajší rakúsky prezident Heinz Fischer.