Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Na pohreb učiteľa zavraždeného v meste Arras prišiel aj Macron

Forenzní experti pracujú pred budovou strednej školy v severofrancúzskom meste Arras 13. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Mladík identifikovaný ako Mohamed M. je väzobne stíhaný pre podozrenie z vraždy spojenej s terorizmom, z pokusu o vraždu i z ďalších obvinení.

Arras 19. októbra (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa vo štvrtok v sprievode svojej manželky Brigitte pripojil k ľuďom, ktorí sa zišli v katedrále v severofrancúzskom meste Arras, aby si uctili pamiatku zavraždeného 57-ročného stredoškolského učiteľa Dominiqua Bernarda, informovala agentúra AP.

Mnoho ľudí sledovalo bohoslužbu aj na obrovskej obrazovke na Námestí hrdinov v Arrase.

Televízia BFM s odvolaním sa na vládny vestník informovala, že Dominiquovi Bernardovi bola posmrtne udelená hodnosť rytiera Čestnej légie.

Zabitie tohto obľúbeného učiteľa literatúry, ku ktorému došlo minulý piatok, spôsobilo vo Francúzsko šok a malo za následok prijatie dodatočných bezpečnostných opatrení v školách i na iných miestach dôležitých pre fungovanie štátu.

Údajného útočníka - bývalého študenta školy, ktorý sa zradikalizoval - polícia zadržala a na základe rozhodnutia súdu je vo väzbe.

Mladík identifikovaný ako Mohamed M. je väzobne stíhaný pre podozrenie z vraždy spojenej s terorizmom, z pokusu o vraždu i z ďalších obvinení.

Francúzsky prokurátor pre boj proti terorizmu Jean-François Ricard v uplynulých dňoch informoval verejnosť, že podozrivý deklaroval vernosť skupine Islamský štát a vo zvukovom odkaze nahranom pred útokom vyjadril aj nenávisť voči Francúzsku.

Mladší brat hlavného podozrivého, ktorý je tiež zadržaný, je vyšetrovaný pre spoluúčasť na čine. Prokurátor Ricard objasnil, že tento 16-ročný mladík je podozrivý z toho, že poskytol "istú podporu" útoku, že si bol vedomý radikalizácie svojho staršieho brata a radil mu, ako zaobchádzať s nožmi.

Vyšetrovaný je okrem iných aj bratranec páchateľa, ktorý je podozrivý, že o plánoch útoku vedel, ale nezabránil ich realizácii.

Pri útoku utrpeli zranenia ďalší traja ľudia, pripomenula agentúra AP citovaná agentúrou TASR.