Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Na pohrebe Alžbety II. vystúpi jej osobný gajdoš

Prví zástupcovia verejnosti stoja pred rakvou s pozostatkami zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II., ktorá je vystavená vo Westminsterskej sále v Londýne v stredu 14. septembra 2022. Foto: TASR / AP

Britská panovníčka Alžbeta II. zomrela vo štvrtok 8. septembra vo veku 96 rokov vo svojom letnom sídle Balmoral v Škótsku.

Londýn 19. septembra (TASR) – Zosnulá britská kráľovná Alžbeta II. mala viacero osobných želaní, čo sa týka podoby svojho pohrebu. Jedným z nich je vystúpenie jej osobného hráča na gajdy pred štátnou hymnou God Save the King. TASR informuje podľa správy BBC.

Ďalšou je miesto pohrebu – Westminsterské opátstvo, zvyčajné miesto korunovácií, kde si ešte ako následníčka trónu vzala za manžela 20. novembra 1947 princa Philipa. V tomto chráme nemal od 18. storočia pohreb ani jeden panovník; v roku 2002 tam pochovali kráľovnú matku Alžbetu.

Pondelkový pohreb bude naživo vysielať BBC a priamy prenos sa bude dať sledovať na veľkorozmerných obrazovkách vo viacerých mestách v celej Británii. Bežný život sa zastaví – supermarkety a obchody budú zväčša zavreté, odbory odložili štrajky, športové kluby zápasy a zamestnávatelia dostali odporúčanie, aby zamestnancom udelili deň voľna na uctenie kráľovnej.

Podľa tradície by mal trvať štátny smútok 12 dní od jej úmrtia. Kráľ Karol III. však požiadal o jeho predĺženie o ďalších sedem dní po pohrebe svojej matky. Štátny smútok v Británii sa tak skončí 26. septembra.

Obdobie zmien v krajine sa však ešte len začne. Jednou z najväčších bude výmena bankoviek s kráľovninou podobizňou. Po novom bude na nich zobrazený kráľ Karol III. Z dôvodu tradície, ktorá vyžaduje striedanie, sa na portréte bude pozerať doľava, na rozdiel od doprava sa pozerajúcej Alžbety.

Druhou veľkou zmenou budú prípravy na korunováciu. Presný dátum zatiaľ nie je známy, očakáva sa niekedy v roku 2023. Kráľovná Alžbeta II. bola korunovaná 16 mesiacov po smrti svojho otca. Ani Karol III. preto pravdepodobne nebude skladať kráľovskú prísahu tak skoro.

Britská panovníčka Alžbeta II. zomrela vo štvrtok 8. septembra vo veku 96 rokov vo svojom letnom sídle Balmoral v Škótsku.