Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Na pohrebe ruského blogera sa zúčastnil aj Jevgenij Prigožin

Jevgenij Prigožin, vľavo, archívne foto. Foto: TASR/AP

Prigožin prišiel na pohreb s kladivom, ktoré je vizitkou Vagnerovej skupiny, a položil ho k blogerovej rakve.

Moskva 8. apríla (TASR) - Na pohrebe ruského provojnového blogera Vladlena Tatarského, ktorý zomrel pri bombovom útoku, sa v sobotu zúčastnili stovky jeho podporovateľov vrátane zakladateľa ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny oligarchu Jevgenija Prigožina. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Smútoční hostia nesúci kvety sa zišli na Trojekurovskom cintoríne na západe Moskvy. Niektorí účastníci pohrebu mali na oblečení písmená Z alebo V, ktoré sa stali symbolom ruského útoku na Ukrajinu.

Prigožin prišiel na pohreb s kladivom, ktoré je vizitkou Vagnerovej skupiny, a položil ho k blogerovej rakve. Pri zatvorenej rakve boli na zamatových vankúšoch vystavené aj Tatarského vyznamenania, medzi ktorými sa nachádzal aj Rád odvahy, jedno z najvyšších štátnych vyznamenaní Ruska. Ten udelil ruský prezident Vladimir Putin blogerovi posmrtne za jeho statočnosť.

Tatarskij, vlastným menom Maxim Fomin, prišiel o život minulú nedeľu pri výbuchu v kaviarni v Petroharade. Výbušný systém bol nastražený vo vnútri busty s jeho podobou, ktorú mu odovzdala mladá žena. Zranenia pri výbuchu utrpelo viac ako 30 ľudí.

Od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu sa stali internetoví blogeri dôležitou silou a často kritizujú ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine.

Tatarskij, ktorý pochádzal z východukrajinskej Doneckej oblasti, spočiatku bojoval na strane proruských separatistov. Neskôr sa stal populárnym vojnovým blogerom a na sociálnych sieťach ho sledovalo približne pól milióna ľudí.