Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na pohrebe thajského kráľa sa zišli hodnostári zo 42 krajín

Slávnostná urna pre zosnulého thajského kráľa Pchúmipchóna Adundéta (Rámu IX.) v krematóriu počas pohrebu 26. októbra 2017 v Bangkoku. V thajskej metropole Bangkok sa vo štvrtok začala ústredná procesia v rámci pohrebu kráľa Pchúmipchóna Adundéta (Rámu IX.), ktorá potrvá celý deň a vyvrcholí večer miestneho času jeho kremáciou. Kráľ Ráma IX. zomrel vlani 13. októbra v Bangkoku vo veku 88 rokov. Rozlúčka s kráľom sa začala v stredu (25. 10.) a potrvá do 29. októbra. Foto: TASR/AP

Sú medzi nimi napríklad britský princ Andrew, americký minister obrany James Mattis alebo holandská kráľovná Máxima.

Bangkok 26. októbra (TASR) - Státisíce Thajčanov vzdali vo štvrtok v hlavnom meste Bangkok poslednú poctu svojmu zosnulému kráľovi Pchúmipchónovi Adundétovi, ktorý zomrel už vlani v októbri vo veku 88 rokov.

Informuje o tom spravodajská stanica BBC.

Symbolickú urnu priviezol na miesto spopolnenia dvojkolesový voz. Sprievod sprevádzalo bubnovanie, flautová hudba, ako aj salva z diel. Ide o hlavnú časť päťdňového pohrebného obradu, ktorý sa začal v stredu.

Množstvo budov je zahalených v plátne okrovej farby, zatiaľ čo smútiaci dav je odetý v čiernom. Pred procesiou sa začala vo Veľkom paláci séria budhistických rítov. Samotná kremácia sa uskutoční vo večerných hodinách.

Obradný plameň zapáli jeho syn a nový thajský kráľ v jednej osobe Mahá Vatčirálongkón. Prepracovaný obrad prilákal do hlavného mesta odhadovaných 250.000 obyvateľov, mnohí z nich prišli už s niekoľkodňovým predstihom.

Podľa agentúry DPA sa na pohrebe zúčastňujú hodnostári a iní čestní hostia zo 42 krajín. Sú medzi nimi napríklad britský princ Andrew, americký minister obrany James Mattis alebo holandská kráľovná Máxima.

Na mieste spopolnenia monarchu je prítomných 7000 hostí. Symbolická kremácia sa začala o 17.30 h miestneho času (12.30 h SELČ) a bude trvať štyri a pol hodiny. Samotná kremácia sa uskutoční po 17.00 h SELČ.

Pchúmipchón Adundét (Ráma IX.) vládol v Thajsku viac ako 70 rokov a tešil sa veľkej úcte svojich poddaných. Po jeho smrti vyhlásili v krajine ročný štátny smútok. Rozlúčka s kráľom potrvá do 29. októbra.