Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Na pražského primátora kandiduje aj miliardár Pavel Sehnal

Praha, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podnikateľ Sehnal ovláda skupinu SPGroup, ktorá zastrešuje 50 firiem pôsobiacich v celom rade odvetví, napríklad v oblasti nehnuteľností alebo poisťovníctva.

Praha 16. augusta (TASR) - Obnovená Občianska demokratická aliancia (ODA) sa napriek neúspechu v českých snemovňových a prezidentských voľbách rozhodla uchádzať o hlasy voličov aj v komunálnych voľbách, ktoré sa uskutočnia 5. a 6. októbra. V Prahe sa bude usilovať získať post primátora líder ODA a miliardár Pavel Sehnal. Vo štvrtok o tom informoval spravodajský portál Novinky.cz.

Sehnal kandiduje aj na starostu pražskej štvrte Letňany. Bude stáť v čele zoskupenia Krásna Praha, ktoré ODA zostavila spolu s nezávislými kandidátmi.

Sehnal prostredníctvom svojej spoločnosti SPGroup vlastní firmu Incheba Expo Praha, ktorá usporadúva veľtrhy na výstavisku v pražskej mestskej časti Holešovice. Skupine patrí aj výstavisko PVA v Letňanoch.

"Prahu by mali riadiť Pražania, zaistíme ľuďom prácu v mieste bydliska, mesto sprejazdníme a zaistíme nové parkovacie kapacity. Chcem Prahu ako bezpečné miesto, kde to žije, s väčším počtom cyklotrás, ihrísk a parkov, ale takisto bez čakania u lekára," povedal Sehnal. Narážal pritom na skutočnosť, že českú metropolu v poslednom období často spravujú ľudia bez hlbších väzieb na Prahu. Súčasnou primátorkou Prahy je pôvodom Bratislavčanka Adriana Krnáčová (za hnutie ANO).

ODA sa rozhodla postaviť v komunálnych voľbách kandidátky v takmer 20 mestách, kde sa chce zameriavať na problémy v doprave, nedostatku parkovacích miest a na zmeny "prostredia a atmosféry".

Sehnal obnovil činnosť ODA vlani. V jesenných voľbách do Poslaneckej snemovne získala strana iba 0,15 percenta hlasov. V tohtoročných prezidentských voľbách jej kandidát Vratislav Kulhánek získal v prvom kole 0,47 percenta hlasov voličov.

Podnikateľ Sehnal ovláda skupinu SPGroup, ktorá zastrešuje 50 firiem pôsobiacich v celom rade odvetví, napríklad v oblasti nehnuteľností alebo poisťovníctva. Pod skupinu patrí tiež poisťovňa Slavia, ako aj spoločnosti PVA alebo Incheba Expo Praha. Sehnal je takisto vlastníkom aquaparku v pražských Čestliciach, pripomenul portál Novinky.cz.