Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Na Pražskom hrade vztýčili znak solidarity ukrajinskú vlajku

Na archívnej snímke Pražský hrad Foto: TASR/AP

Vyveseniu vlajok najskôr predchádzal slávnostný nástup hradnej stráže a jej následne striedanie, ktoré sprevádzal hudobný sprievod.

Praha 7. marca (TASR) - Na Pražskom hrade v pondelok na znak solidarity s Ukrajinou vztýčili nielen českú, ale tiež ukrajinskú vlajku. TASR o tom informuje na základe správy portálu Novinky.cz.

Deň solidarity s Ukrajinou vyhlásil český prezident Miloš Zmena, ktorý večer odovzdá štátne vyznamenania udelené v rokoch 2020 a 2021.

Na stožiar ako prvú počas znenia českej hymny vztýčili českú vlajku, po ktorej nasledovala ukrajinská. Vyveseniu vlajok však najskôr predchádzal slávnostný nástup hradnej stráže a jej následne striedanie, ktoré sprevádzal hudobný sprievod.

V pondelok večer prebehne na Pražskom hrade pri príležitosti 172. výročia narodenia československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka odovzdávanie štátnych vyznamenaní, pričom Hrad avizoval, že hostia budú počas programu "zdvorilo požiadaní, aby poskytli finančný príspevok na pomoc ukrajinskému ľudu".

Niektorí českí politici však už avizovali, že na slávnostnom večere sa nezúčastnia, pretože "na rozdiel od českého prezidenta nie sú zaskočení" ruským postojom.

Zeman bol za svoje proruské postoje dlhodobo kritizovaný, pripomínajú Novinky. Po vypuknutí ozbrojeného konfliktu na Ukrajinu však konanie Ruska odsúdil a vyzval aj na zavedenie sankcií proti Moskve.

Ukrajina sa ruskej vojenskej agresii bráni už v poradí 12. deň, pripomínajú Novinky.