Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Na predmestí Atén zneškodnili bombu z druhej svetovej vojny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Z dôvodu zneškodňovacej operácie úrady museli na dve hodiny uzavrieť jednu z najfrekventovanejších diaľnic hlavného mesta.

Atény 26. októbra (TASR) - Na južnom predmestí gréckej metropoly Atény vo štvrtok zneškodnili bombu z čias druhej svetovej vojny. Úrady zároveň varovali, že na mieste sa môžu nachádzať ďalšie kusy. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Z dôvodu zneškodňovacej operácie úrady museli na dve hodiny uzavrieť jednu z najfrekventovanejších diaľnic hlavného mesta. Operácia zároveň podnietila evakuáciu obyvateľov štyroch obytných blokov.

Približne 227-kilogramovú bombu objavili ešte v stredu na stavenisku 15 kilometrov južne od Atén, neďaleko pobrežného mesta Glyfada. Vzhľadom na pokračujúce práce v areáli bývalého letiska Elliniko je podľa starostu Glyfady možné, že tam objavia ďalšie bomby.

Elliniko fungovalo až do roku 2001 ako oficiálne letisko Atén. Na ploche 200 hektárov by mal do niekoľkých rokov podľa predstaviteľov vlády vzniknúť jeden z najväčších metropolitných parkov v Európe vrátane obytných mrakodrapov, hotelov, nákupných centier či kultúrnych priestorov.

Podľa AFP ide o súkromný projekt v hodnote osem miliárd eur, ktorý podporuje rozvojový fond spravovaný rodinou niekdajšieho gréckeho miliardára Spirosa Latsisa. Očakáva sa, že väčšia časť projektu bude dokončená už v roku 2026.