Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Na Václava Klausa strieľal robotník, ktorý sa hlási ku komunistom

Český prezident Václav Klaus Foto: TASR/AP

Muž našťastie strieľal iba plastovými guličkami, prezident rozhodne nebol v ohrození.

Chrastava 28. septembra (TASR) - Na prezidenta ČR Václava Klausa strieľal dnes z plastovej pištole 26-ročný robotník z Liberca, ktorý sa hlási ku komunistom. K útoku došlo v Chrastave, kde hlava štátu otvorila opätovne vybudovaný most, zničený pri povodniach v roku 2010.

"Muž našťastie strieľal iba plastovými guličkami, prezident rozhodne nebol v ohrození," uviedol pre Lidovky.cz Klausov hovorca Petr Macinka.

Ako vyplýva z rozhovoru, ktorý atentátnik poskytol pre komerčnú TV Nova krátko po čine a tesne pred tým, ako ho zadržala polícia, na prezidenta strieľal na protest proti vláde. Podľa jeho názoru vyhladovala tretinu národa, rozpredala národ a je hluchá a slepá voči jeho nárekom.

Niekdajší obyvateľ Chrastavy, ktorý v súčasnosti býva v Liberci, sa predstavil plným menom, uviedol svoj vek a na otázku, či sa politicky angažuje odpovedal: "Som komunista, ale nijak sa neangažujem".

Keď Václav Klaus prechádzal popoludní davom, pristúpil k nemu útočník v maskáčoch, priložil pištoľ k prezidentovmu boku a stisol viackrát spúšť.

Klaus oficiálne nechcel udalosť príliš komentovať, povedal len, že ľudia sú blázniví. Jeho ochranka zjavne zlyhala, z čoho bol prezident evidentne zaskočený. "Toto sa vám naozaj nepodarilo," vyčítal jej tesne po incidente. Zostal však na mieste a rozprával sa s ľuďmi a miestnymi politikmi. Samotnému atentátnikovi odkázal iba, že by si zaslúžil niekoľko faciek. Napokon zamieril z Chrastavy na vyšetrenie do Ústrednej vojenskej nemocnice v Prahe.

Útočníka, ktorý sa snažil stratiť v dave, polícia zadržala a odviezla. Našla u neho aj obranný paprikový sprej.

Vyšetrovanie prípadu je v plnom prúde.