Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na pristávajúce lietadlo s pápežom ktosi namieril laserový lúč

Na snímke pápež František počas návštevy v Mexiku. Foto: TASR/AP

Incident sa zaobišiel bez zranení a lietadlo s Františkom prichádzajúce z Kuby bezpečne pristálo v mexickej metropole.

Mexiko 17. februára (TASR) - Lietadlo, v ktorom sa viezol pápež František, zasiahol počas príletu do Mexika laserový lúč. O minulotýždňovom incidente dnes informovala talianska letecká spoločnosť Alitalia.

Na pristávajúce lietadlo s pápežom ktosi namieril zo zeme laser. Kapitán o piatkovej udalosti okamžite v súlade s platnými predpismi upovedomil kontrolnú vežu v hlavnom meste Mexika.

Incident sa zaobišiel bez zranení a lietadlo s Františkom prichádzajúce z Kuby bezpečne pristálo v mexickej metropole. Päťdňovú návštevu Mexika pápež končí práve dnes.

Úrady zaisťujúce bezpečnosť leteckej dopravy majú čoraz väčšie obavy z prípadov namierenia príručných laserových ukazovadiel na dopravné lietadlá.

Len vlani americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) zaznamenal okolo 5400 takýchto prípadov; počas jednej novembrovej noci zasiahli lasery 20 lietadiel letiacich ponad USA a americké teritóriá, uviedla agentúra Reuters.

Ožiarenie laserom môže viesť k strate pozornosti, roztržitosti, dočasnému oslepeniu, poškodeniu zraku a dezorientácii pilotov. Oslepenie pilota môže byť veľmi nebezpečné najmä vo fáze priblíženia, pristátia, vzletu a odletových manévrov lietadiel.