Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Na procese s Breivikom vypovedali 3 svedkovia, ktorí prežili masaker

bžalovaný nórsky atentátnik Anders Behring Breivik plače v súdnej sieni počas premietania jeho vlastného propagandistického videa na súdnom procese na súde v Oslo. Foto: TASR/AP

A to organizátorka tábora Tanje Brennová, jeho účastník Björn Ihler a Oddvar Hansen, ktorý zachraňoval ľudí, čo skočili do vody jazera, keď sa snažili strelcovi uniknúť.

Oslo 9. mája (TASR) - Hrôzostrašné scény paniky a zmätku dnes na súde v nórskom Osle opisovali traja svedkovia, ktorí prežili vlaňajší masaker pravicového radikála Andersa Breivika na ostrove Utöya, kde zahynulo 69 ľudí.

Proti obvinenému svedčila aj organizátorka tábora Tanje Brennová (24) a jeho účastník Björn Ihler. Boli prvými členmi mládežníckej organizácie, patriacej ľavicovej Nórskej robotníckej strane, ktorí sa postavili v rámci procesu pred súd.

Tretím svedkom sa stal majiteľ člna Oddvar Hansen, ktorý pomáhal zachraňovať ľudí, čo skočili do vody jazera, keď sa snažili strelcovi uniknúť.

Svedectvo Brennovej

"Počula som veľa výkrikov prosiacich o pomoc a neustále zvonili mobilné telefóny," povedala generálna tajomníčka mládežníckej organizácie Brennová vo výpovedi o masakre z 22. júla 2011.

"Po chvíli sa zvuky streľby vzdialili," uviedla Brennová a dodala, že prežila tak, že ležala bez pohnutia na previse útesu.
Tanje Brennová
Foto: TASR/AP

Na súde tiež vyhlásila, že Breivik počas streľby kričal nadšením. "Som si istá, že som počula výkrik radosti, keď niekoho zasiahla guľka," vysvetlila.

Breivik, ktorého obvinili zo streľby a bombového útoku v centre Osla, krútil pri jej svedectve hlavou. Už skôr totiž poprel, že vydával výkriky.

Brennová ďalej povedala, že sa držala za ruky s dievčaťom, ktoré bolo ranené.

Hansen vo svedeckej výpovedi uviedol, že naňho Breivik strieľal, keď sa snažil vytiahnuť z vody mladých ľudí.

Breivik po Hansenovom svedectve vyhlásil, že vypálil varovné výstrely a nezasiahol člny majiteľov, ktorí prišli na pomoc z brehu.

Dnešné súdne pojednávanie uzavrel účastník tábora Ihler. Uviedol, že na úteku pred strelcom pomohol dvom chlapcom. Ihler spomínal, ako stratil "všetku nádej", keď naňho Breivik mieril puškou.

Ihler sa zachránil skokom do vody


Ihler skočil do vody a chlapci skočili za ním. Všetci traja prežili.

Výpovede týchto troch svedkov ukončili deň, ktorý sa začal čítaním 12 pitevných správ, vrátane správy o 14-ročnom dievčati Sheridyn Svebakkovej-Böhnovej, ktorá zomrela po zásahu dvoma guľkami do chrbta. Našli ju na strmom útese v blízkosti chodníka, kde sa pred strelcom snažilo ukryť mnoho mladých ľudí.

Svebakková-Böhnová oslávila 14. narodeniny len päť dní pred masakrou v mládežníckom tábore Nórskej robotníckej strany a snívala o práci módnej návrhárky, vypočul si dnes súd.

Pri čítaní 12 pitevných správ príbuzní plakali. Každú správu uzatvárala fotografia a opis osobnosti obete.