Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Na protest proti čínskej vláde sa podpálili ďalší tibetskí mnísi

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Dvaja mnísi vo veku 22 a 21 rokov sa podpálili v piatok v meste Ma-er-kchang (Barkam) v tibetskej oblasti provincie S'-čchuan.

Peking 31. marca (TASR) - Dvaja ďalší tibetskí budhistickí mnísi sa podpálili v juhozápadnej Číne na protest proti vláde Pekingu. Informovali o tom dnes skupiny aktivistov.

Dvaja mnísi vo veku 22 a 21 rokov sa podpálili v piatok v meste Ma-er-kchang (Barkam) v tibetskej oblasti provincie S'-čchuan. Rozsah ich zranení nie je známy, keďže ich ihneď odviedla polícia, uviedla exilová organizácia Slobodný Tibet a americké Rádio Slobodná Ázia.

Obaja mnísi študovali v neďalekom kláštore Kirti. K väčšine z 31 ďalších prípadov sebaupálenia, hlásených z tibetských oblastí Číny od roku 2009, došlo práve v tomto kláštore alebo jeho okolí. Najmenej 23 Tibeťahov, ktorí sa podľa aktivistov takto rozhodli protestovať proti útlaku zo strany čínskej vlády, zomrelo.

Čínska vláda po sérii sebaupálení a ďalších protestov, tento rok sprísnila bezpečnostné opatrenia vo väčšine tibetských oblastí.

Tibetský duchovný vodca dalajláma obvinil zo zodpovednosti za krajnú formu protestov "bezohľadnú politiku" Číny. Tá zasa obviňuje dalajlámu z podnecovania nepokojov.