Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Na protest proti vláde v Izraeli demonštrovali desaťtisíce ľudí

Na snímke protesty v Izraeli 17. júna 2023. Foto: TASR/AP

Na hlavné zhromaždenie, ktoré sa uskutočnilo v sobotu večer miestneho času v Tel Avive, prišlo podľa tamojších médií 100.000 ľudí. K protivládnym protestom došlo dovedna v 150 mestách v krajine.

Tel Aviv 18. júna (TASR) - Desaťtisíce Izraelčanov opäť demonštrovalo v sobotu na protest proti politike pravicovo orientovanej vlády izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Na hlavné zhromaždenie, ktoré sa uskutočnilo v sobotu večer miestneho času v Tel Avive, prišlo podľa tamojších médií 100.000 ľudí. K protivládnym protestom došlo dovedna v 150 mestách v krajine.

Demonštranti odsúdili kontroverznú súdnu reformu podporovanú Netanjahuovou vládou. Na transparentoch bolo v dave vidieť nápisy ako: "Inú krajinu už nemáme", niektoré boli zamerané aj proti izraelskej okupácii palestínskych území.

Na demonštrácii v Tel Avive sa zúčastnil aj izraelský opozičný vodca Jair Lapid, uviedli miestne médiá. Na fotografiách bolo vidieť Lapida uprostred protestného zhromaždenia pred záplavou modrobielych izraelských vlajok.

Na okraji Tel Avivu podala skupina demonštrantov sťažnosť, že bola terčom útoku slzotvorným plynom z okoloidúceho vozidla, uviedol denník Haarec. Zranenia pritom utrpelo niekoľko žien.

V Izraeli sa pravidelne konajú protivládne demonštrácie už od začiatku tohto roka, pripomína DPA.

Krajine pravicová koalícia Benjamina Netanjahua sa usiluje oslabiť právomoci izraelského najvyššieho súdu, ktorý obviňuje z prehnaného zasahovania do politiky krajiny. Kritici však tento krok považujú za hrozbu pre izraelskú demokraciu a varovali pred krízou v krajine.

Plány na súdnu reformu odložil Netanjahu ešte v marci po veľkom nátlaku, vo vyjednávaní medzi vládou a opozíciou však odvtedy došlo len k nepatrnému pokroku, dodáva DPA.