Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Na protivládnych protestoch na Haiti sa zúčastnili tisíce ľudí

Demonštranti utekajú po tom, čo polícia v pondelok 10. októbra 2022 použila slzotvorný plyn, aby ich rozohnala v oblasti Delmas v Port-au-Prince na Haiti. Foto: TASR/AP

Protesty sa nezaobišli bez násilností, pričom policajti na rozohnanie demonštrantov použili aj slzotvorný plyn.

Port-au-Prince 11. októbra (TASR) - Tisícky ľudí sa v pondelok miestneho času zúčastnili v haitskom hlavnom meste Port-au-Prince na protivládnych demonštráciách. Protestovali proti požiadavke vlády o pomoc zo zahraničia pri riešení tamojšej zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie, humanitárnej krízy i epidémie cholery. Píše o tom agentúra AFP.

Demonštrácie sa uskutočnili po tom, čo generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok vyzval na vyslanie medzinárodných špecializovaných ozbrojených síl na Haiti.

Ľudia prítomní na protestoch pre AFP uviedli, že medzinárodné spoločenstvo sa snaží "zasahovať do vnútorných záležitostí Haiti" a že tamojšia vláda "nemá právo žiadať o vojenskú výpomoc".

Protesty sa nezaobišli bez násilností, pričom policajti na rozohnanie demonštrantov použili aj slzotvorný plyn. Niekoľko ľudí bolo tiež postrelených a jedna osoba prišla o život. Protestujúci za tieto incidenty obvinili miestnu políciu.

Haiti sa v posledných týždňoch stalo dejiskom násilných protestov a rabovania. Situácia sa vyostrila po tom, čo vláda oznámila nárast cien pohonných hmôt. Táto krajina patrí k najchudobnejším oblastiam amerického kontinentu a v súčasnosti bojuje so závažnou politickou, ekonomickou, bezpečnostnou a zdravotníckou krízou.