Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Na prvom mieste sa strieda Porošenkov blok s Jaceňukovým frontom

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Foto: TASR/AP

ÚVK doteraz spracovala asi štvrtinu protokolov odovzdaných volebnými komisiami nižšieho stupňa. Voľby skončili už aj v zahraničí.

Kyjev 27. októbra (TASR) - Na nedeľňajších parlamentných voľbách na Ukrajine sa zúčastnilo 52,42 percenta voličov, čo je najmenej v dejinách nezávislej Ukrajiny, informovala dnes agentúra UNIAN s odvolaním sa na údaje zverejnené ústrednou volebnou komisiou (ÚVK) po zhromaždení dát zo všetkých 198 volebných obvodov.

Spresnila pritom, že najvyššia účasť bola na západe krajiny. Najmenej voličov - podľa očakávania - prišlo do volebných miestností na juhovýchode Ukrajiny a v Zakarpatsku. V Kyjeve prišlo voliť 55,86 percenta voličov.

ÚVK doteraz spracovala asi štvrtinu protokolov odovzdaných volebnými komisiami nižšieho stupňa.



Podľa správy agentúry Ukrinform zo 07.15 h miestneho času zatiaľ vedie blok Ľudový front s 21,7 percentami. Na druhom mieste je Blok Petra Porošenka so ziskom 21,63 percenta hlasov. Agentúra upozorňuje, že doterajšie sčítanie naznačuje veľmi tesný rozdiel v počte hlasov týchto dvoch politických subjektov, ktoré si v doteraz zverejňovaných výsledkoch striedali prvé a druhé miesto.

Ukrajinské parlamentné voľby v obraze


Na treťom mieste je strana Svojpomoc, ktorá má 10,56 percenta hlasov. Štvrté miesto zatiaľ má Opozičný blok s 9,60 percentami a na piatom mieste skončila Radikálna strana Oleha Ľaška so 7,64 percentami.

Päťpercentnú hranicu nevyhnutnú pre vstup do parlamentu zatiaľ prekonala aj strana Vlasť expremiérky Julije Tymošenkovej, ktorú podporilo 5,87 percenta voličov. Ukrinform však upozorňuje, že v posledných hodinách Vlasť pri sčítaní hlasov stále stráca, zatiaľ čo sa posilňujú pozície strany Sloboda, ktorú podľa ranného sčítania od päťpercentnej hranice delí len jedna stotina percenta, keďže dosiahla už 4,59 percenta hlasov.

Predčasné voľby do ukrajinského parlamentu sa skončili už aj v zahraničí

Hlasovanie v predčasných parlamentných voľbách na Ukrajine sa dnes ráno skončilo aj v zahraničí, keď sa ako posledná zavrela volebná miestnosť v americkom San Franciscu.

Ako spresnila agentúra Ukrinform, v USA boli štyri volebné miestnosti, a to v mestách, kde má Ukrajina konzulárne úrady: vo Washingtone, New Yorku, Chicagu a San Franciscu. Svoje právo voliť využilo v USA 2582 občanov Ukrajiny.

Relatívne nízku účasť agentúra Ukrinform spája s veľkými vzdialenosťami v USA, ale aj s faktom, že nie každý z potenciálnych voličov si mohol dovoliť cestu aj z finančného hľadiska.

Napriek týmto faktom sa však na májových prezidentských voľbách v USA zúčastnilo vyše 5700 tam žijúcich Ukrajincov. Podľa politológov tento trend v podstate kopíruje situáciu v samotnej Ukrajine, kde ľudia ochotnejšie hlasovali v prezidentských ako parlamentných voľbách.

Nedeľňajšie voľby do ukrajinského jednokomorového parlamentu vypísal prezident Porošenko 25. augusta, keď rozpustil Najvyššiu radu vzhľadom na to, že uplynul už mesiac od rozpadu vládnej koalície Arsenija Jaceňuka a nová vláda nebola zostavená. Voľby sú predčasné, pretože parlament zvolený v roku 2012 mal päťročný mandát, takže riadne voľby by sa konali v roku 2017.

Išlo o prvé parlamentné voľby od zosadenia Moskvou podporovaného prezidenta Viktora Janukovyča vo februári tohto roku. Podľa predbežných výsledkov v nich zvíťazili proeurópske strany: Blok Petra Porošenka a Ľudový front premiéra Arsenija Jaceňuka. Na treťom mieste je zatiaľ strana Svojpomoc.