Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Nehodu na rely spôsobil vietor, uviedol vodič havarovaného vozidla

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Pri pretekoch Autogames Rally Show Uherský Brod v Česku vyletelo z trate na začiatku obce Lopeník jedno pretekárske auto. Pri nehode zomreli štyri dievčatá.

Praha 11. novembra (TASR) - Tragickú nehodu, pri ktorej v obci Lopeník v Českej republike zahynuli v sobotu počas motoristickej rely štyri dievčatá, spôsobil vietor. Uviedol to dnes vodič pretekárskeho auta Michael Bartončík. Vozidlo bolo podľa jeho slov na horizonte nadľahčené a silný zadný alebo bočný vietor ho poslal mimo vozovky. Následne narazilo do divákov.

Bola to strašná súhra nepriaznivých okolností, dodal pretekár, ktorý išiel v automobile so svojím bratom Josefom. Technickú chybu na aute vylúčil.

Informácie priniesla česká spravodajská webová stránka novinky.cz.

Michael Bartončík si nedáva vinu na tragickú udalosť. "Subjektívne to vnímame tak, že sme to nemohli ovplyvniť," povedal. On aj jeho brat vyviazli z nehody bez zranení.

Pretekár jazdí českú rely desať rokov a štart na RallyShow Uherský Brod bol tento rok jeho prvý. "Príprava na preteky však bola štandardná," dodal Bartončík.

Vozidlo Mitsubishi Lancer išlo podľa Bartončíka krátko pred nehodou rýchlosťou približne 150 kilometrov za hodinu. "Rovným úsekom sa dalo za normálnych okolností ísť ešte rýchlejšie. Napriek tomu som preventívne brzdil. Auto sa na horizonte mierne nadľahčilo, a hoci som odbrzdil, v priebehu desatiny sekundy opustilo vozovku," uviedol Bartončík. Doplnil, že priečny šmyk sa už nedal vyrovnať.

Bratia Bartončíkovci patria medzi známych brnianskych advokátov. Ich kancelária napríklad nedávno pri metanolovej afére zaslala médiám vyjadrenie majiteľa objektu v Opave, kde nájomca ukrýval tisíclitrové barely s metylalkoholom.

Posádka automobilu sa ešte s pozostalými nespojila. "Dnes som na to nenašiel silu. Slovami sa nedá vyjadriť to, čo cítime," vzdychol si Bartončík. Dodal, že s rodinami obetí sa skontaktujú, keď opadnú bezprostredné emócie.


Kamerový záznam z iného vozidla má dokázať, ako k nehode na rely došlo

Polícia získala po nehode kamerový záznam, urobený z iného automobilu, ktorý miestom pretekov prechádzal chvíľu predtým. Video môže objasniť, kde presne dievčatá stáli a či bola oblasť dostatočne zabezpečená. Základné informácie o tom, kde sa dievčatá nachádzali, získala polícia už v sobotu od očitých svedkov krátko po nešťastí. Na mieste však prevládali silné emócie, preto je potrebné všetko dôkladne preveriť.

Tragická udalosť sa vyšetruje, vykonajú sa znalecké posudky. Výsledky možno očakávať v rámci niekoľkých týždňov alebo mesiacov. Informácie poskytla webu novinky.cz policajná hovorkyňa Zlínskeho kraja Jana Macalíková.

"Keďže nejde o klasickú dopravnú nehodu, pri ktorej platia štandardné rýchlostné limity a predpisy, všetko sa musí dôkladne preveriť," zdôraznila hovorkyňa. Rozborom by sa malo dokázať, čo išlo o chybu vodiča, prípadne či nebola na vine chyba na vozidle.

Nešťastie sa stalo na prvej zo šiestich rýchlostných skúšok.

Na miesto tragédie v obci Lopeník prichádzali dnes s kvetmi pozostalí a ďalší miestni obyvatelia.
Starosta obce Lopeník Antonín Dulínek označil nehodu za veľkú tragédiu. "Nemyslím si, že by tí ľudia stáli niekde, kde nemali," povedal podľa iDNES.cz.

Od roku 2002 zomrelo v Česku pri automobilových pretekoch najmenej 14 divákov. Následky dnešnej havárie sú pravdepodobne najtragickejšie.