Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Na riziká priehrady Oroville upozorňovali už pred 12 rokmi

Na archívnej snímke z 23. júna 2005 pohľad na priehradu Oroville pri kalifornskom meste Oroville. Foto: TASR/AP

Na priehrade museli otvoriť núdzový prepad, ktorý odvádza nadbytočnú vodu. Došlo však k jeho erózii a hrozilo, že voda z nádrže sa začne nekontrolovateľne valiť a zaplaví obytné oblasti.

Washington 15. februára (TASR) - Environmentálni aktivisti a miestna vláda upozorňovali na možnosť katastrofálnej záplavy pod priehradou Oroville v Kalifornii už pred 12 rokmi, zodpovední však varovania ignorovali. Takýchto rizikových priehrad je pritom v Spojených štátoch oveľa viac, upozorňuje denník USA Today.

V priehrade Oroville v uplynulých týždňoch po výdatných dažďových a snehových zrážkach výrazne stúpla hladina vody. Na priehrade museli otvoriť núdzový prepad, ktorý odvádza nadbytočnú vodu. Došlo však k jeho erózii a hrozilo, že voda z nádrže sa začne nekontrolovateľne valiť a zaplaví obytné oblasti pod priehradou. Úrady nariadili evakuáciu takmer 200.000 ľuďom.

Environmentálni aktivisti a miestna vláda pritom už v roku 2005 upozorňovali zodpovedné úrady na možnosť erózie svahu, v ktorom je núdzový prepad, a žiadali o jeho posilnenie. Zodpovední však tieto výstrahy odmietli a tvrdili, že svah je dostatočne stabilný a nepotrebuje spevnenie betónom alebo balvanmi.

Rizikové situácie ako tá, ktorá vznikla na priehrade Oroville, sa pritom môžu zopakovať na ďalších amerických priehradách. Väčšina z nich je zastaraná a mnohým chýbajú plány pre núdzové stavy.

V Spojených štátoch je 84.000 priehrad a mnohé už sú staré a vyžadujú si opravy. Okolo priehrad tiež žije čoraz viac ľudí. To zvyšuje riziká. Napríklad pod priehradou Oroville žije dvakrát viac ľudí než v roku 1968, keď bola dokončená.



"Priehrady starnú a počet tých vysoko rizikových stúpa. Mnohé boli vybudované ako nízkorizikové priehrady ochraňujúce neobývané poľnohospodárske územia. S rastúcou populáciou a väčším rozvojom pod priehradami však počet vysokorizikových priehrad ďalej rastie," uviedla vo svojej správe v roku 2013 Americká spoločnosť civilných inžinierov. Priemerný vek priehrad je podľa nej 52 rokov.

Podobne vládny Armádny zbor inžinierov, ktorý je zodpovedný za prieskum, rozvoj a údržbu vodných a súvisiacich prírodných zdrojov krajiny, uvádza, že takmer 15.500 priehrad je vysokorizikových.

Jedna z piatich týchto vysoko rizikových priehrad navyše nemá akčný núdzový plán. "Ak máte dobrý akčný núdzový plán, znížite následky zlyhania priehrady," uviedla pre USA Today riaditeľka asociácie bezpečnostných pracovníkov priehrad Lori Spragensová.

Problém je značný práve v Kalifornii. V štáte je viac ako 1500 priehrad a 52 percent z nich je považovaných za vysokorizikové. Z nich len niečo viac ako tretina má vypracovaný núdzový plán.

Celkovo je v USA považovaných za vysoko rizikové 17 percent priehrad a 31 percent z nich nemá núdzový plán.

"Jednou z našich najväčších výziev je zaviesť a realizovať častejšie a pravidelnejšie inšpekcie priehrad," uviedla Spragensová. Na to je podľa nej potrebných viac financií aj viac inšpektorov.

Väčšina z 84.000 priehrad v USA bola postavená v rokoch 1950 až 1980. Existuje aj niekoľko stoviek takých (2,8 percenta), ktoré boli postavené ešte pred rokom 1900. Nových, postavených po roku 2000, je vyše 4000 (4,5 percenta).

Na priehrade Oroville tímy odborníkov v súčasnosti opravujú zerodovaný svah a posilňujú ho cementovými blokmi, balvanmi a vrecami s pieskom. V priehrade tiež medzitým klesla hladina vody, no od štvrtku má v oblasti opäť výdatne pršať.

Úrady zrušili evakuačný príkaz pre obyvateľov z okolia poškodenej priehrady



Úrady v americkom štáte Kalifornia v utorok zrušili príkaz na povinnú evakuáciu pre ľudí, ktorí museli opustiť svoje domovy ohľadom rizika pretrhnutia priehrady Oroville a rozsiahlych záplav.

Miestne úrady vyhlásili, že riziko sa medzičasom znížilo a príkaz na povinnú evakuáciu zmenili na "evakuačné varovanie". Daný príkaz, ktorý bol vydaný v nedeľu, sa týkal vyše 180.000 obyvateľov z okolia tejto priehrady.

Pohotovostný stav vyvolali obavy z poškodenia priehrady po silných dažďoch. Šerif okresu Butte County potvrdil, že obyvatelia a majitelia prevádzok sa môžu vrátiť, v prípade problémov však musia byť opäť pripravení na evakuáciu.

Orovillská priehrada sa nachádza 125 kilometrov severne od kalifornského hlavného mesta Sacramento a s výškou takmer 235 metrov je najvyššou priehradou v USA. Priehrada, dokončená v roku 1968, kontroluje tok rieky Feather.

Americká Národná meteorologická služba pôvodne vydala výstrahu, podľa ktorej došlo k výraznej erózii na objekte tzv. núdzového prepadu, odvádzajúceho nadbytočnú vodu z priehradnej nádrže. Ten bol na tejto priehrade využitý prvýkrát od jej sprevádzkovania, keďže na hlavnom prepade voda minulý týždeň vymlela obrovskú dieru. Prípadný kolaps núdzového prepadu by podľa meteorologickej služby znamenal "nekontrolované vypustenie" prívalovej vody.