Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Na rokovaní o zjednotení Cypru sa začali riešiť najzložitejšie otázky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vyjednávači chceli začať s najzložitejšími otázkami - budúcnosťou tureckých vojakov, rozmiestnených v severnej časti ostrova, a postavením tzv. ochranných mocností - Grécka, Turecka a Británie.

Ženeva 28. júna (TASR) - Bezpečnosť a jej záruky dominujú programu nového kola rokovaní o zjednotení Cypru, ktoré sa dnes začalo vo švajčiarskom alpskom stredisku Crans Montana. Cyperský prezident Nikos Anastasiadis a vodca medzinárodne neuznanej Severocyperskej tureckej republiky Mustafa Akinci tam rokujú spoločne s ministrami zahraničných vecí a ďalšími vysokými diplomatmi z Grécka, Turecka, Británie a Európskej únie.

Podľa zdrojov z rokovaní chceli vyjednávači začať s najzložitejšími otázkami - budúcnosťou tureckých vojakov, rozmiestnených v severnej časti ostrova, a postavením tzv. ochranných mocností - Grécka, Turecka a Británie.

Cyperskí Gréci a Grécko požadujú, aby Turecko stiahlo svojich vojakov zo severnej časti ostrova. Súčasne s týmto krokom chcú tiež ukončiť systém vojenskej ochrany cyperských Turkov zo strany Turecka.

Turecko však stále odmieta stiahnuť z Cypru celý svoj vojenský kontingent a osobitný vyjednávač OSN Espen Barth Eide pred dnešnými rozhovormi povedal, že obe strany sa v tejto veci stále diametrálne rozchádzajú.

Turecko, Grécko a Británia ako bývalá koloniálna mocnosť majú stále svojich vojakov na Cypre, ale Turecko ich tam má najviac - 35.000.

Ostrov je rozdelený od gréckeho prevratu a tureckej invázie v roku 1974.

OSN: Začiatok summitu o zjednotení Cypru prekročil očakávania



Prvý deň nového kola rozhovorov o zjednotení Cypru dopadol lepšie, ako sa očakávalo. Vyjednávači na rokovaní vo švajčiarskom lyžiarskom stredisku Crans-Montana predložili nové návrhy na budúce bezpečnostné usporiadanie etnicky rozdeleného ostrova, informovali sprostredkovatelia OSN.

Cyperský prezident Nikos Anastasiadis a vodca cyperských Turkov Mustafa Akinci "si vymenili niekoľko kreatívnych myšlienok, ktorým sa môžeme neskôr venovať podrobnejšie," povedal reportérom námestník generálneho tajomníka OSN Jeffrey Feltman.

Generálny tajomník OSN António Guterres by mal doraziť do alpského strediska vo Švajčiarsku neskôr tento týždeň a pripojiť sa k rokovaniam, na ktorých sa zúčastňujú aj ministri zahraničných vecí a vysokí diplomati z Francúzska, Turecka, Británie a Európskej únie.

Dopoludnia začali účastníci riešiť ako prvé tie najzložitejšie záležitosti: budúcnosť tureckých vojakov na Cypre a postavenie mocností, ktoré vykonávajú funkciu ochrancov strategického ostrova ležiaceho medzi Európou a Blízkym východom.

Cyperskí Gréci a Grécko chcú, aby Turecko stiahlo svojich vojakov zo severu Cypru. Spolu s tým požadujú ukončenie systému vojenskej ochrany Tureckom. To však odmietlo stiahnuť z Cypru celý svoj vojenský kontingent, v ktorom je v súčasnosti 35.000 vojakov.

"Mali sme dobrý začiatok, v skutočnosti prekročil naše očakávania," zhodnotil dnešný deň v Crans-Montane osobitný vyslanec OSN Espen Barth Eide. Tento bývalý nórsky minister zahraničných vecí zdôraznil, že bezpečnosť a jej záruky nie sú jedinou nevyriešenou témou.

Obe strany rozdeleného Cypru identifikovali niekoľko ďalších záležitostí, ktoré považujú za zásadné. Podľa Eideho sa týkajú vrátenia nehnuteľností, vytýčenia území a rozdelenia moci medzi obe strany.

Rozhovory budú úspešné, ak sa podarí uzavrieť dohodu alebo prinajmenšom dosiahnuť prielom v otázke bezpečnosti, povedal Eide.

Vyjednávači plánujú zostať vo švajčiarskom alpskom stredisku až do konca budúceho týždňa, informovala tlačová agentúra DPA.

Ak dosiahnu dohodu, cyperskí Gréci a cyperskí Turci ju ešte budú musieť schválil v paralelných referendách, dodala DPA.