Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Na rokovania do Pekingu zavítal izraelský premiér Netanjahu

Benjamin Netanjahu Foto: TASR/AP Photo

Izrael a Čína plánujú v Pekingu podpísať niekoľko dohôd o vzájomnej spolupráci, uviedlo čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Peking 8. mája (TASR) - Najvyšší čínski predstavitelia privítali dnes v Pekingu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Predseda vlády židovského štátu zavítal do Číny v období, keď sa niekdajšia Ríša stredu snaží získať svoj stále rastúcejší medzinárodný vplyv aj v oblasti, na ktorú mala doteraz len malý dosah: v blízkovýchodnom mierovom procese.

V uvítacom prejave vo Veľkej sále ľudu sa však čínsky premiér Li Kche-čchiang nezmienil o svojom stretnutí s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom spred dvoch dní.

Abbás doviedol palestínsky ľud k dosiahnutiu štátnosti, pripomína pri tejto príležitosti agentúra AP, a rozhovory medzi Izraelom a Palestínčanmi sú už štyri roky uviaznuté v slepej uličke.

Takmer súčasne prebiehajúca návšteva Abbása i Netanjahua v Pekingu podčiarkuje túžbu Číny hrať väčšiu úlohu na Blízkom východe - v regióne, ktorý Peking už dlhší čas považuje za kľúčový zdroj energie, domnieva sa AP.

Netanjahu pricestoval dnes do Pekingu zo Šanghaja, kde v pondelok začal päťdňovú návštevu Číny. Na stretnutiach s izraelskými a čínskymi podnikateľmi v Šanghaji izraelský premiér povedal, že obe strany by mohli mať prospech z používania vyspelejšej izraelskej technológii v Číne.