Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Na severovýchode Maďarska dostali darček školáci slovenskej národnosti

Ilustračné foto. Foto: TASR - Branislav Račko

Podľa zdroja toto vzdelávacie zariadenie, ktoré jestvuje od roku 1950, navštevuje aktuálne celkove 130 detí, a to nielen školáci zo spomínaného mesta, ale aj viaceré deti z okolitých obcí.

Miškovec 9. októbra (TASR) - V Novom Meste pod Šiatrom (Sátoraljaújhelyi), na severovýchode Maďarska neďaleko maďarsko-slovenskej štátnej hranice, odovzdali dnes do prevádzky renovovaný objekt tamojšej školy a internátu s dvojjazyčnou výučbou v maďarskom a slovenskom jazyku. Jej prevádzkovateľom je Celoštátna slovenská samospráva.

Informovala o tom tlačová agentúra MTI.

Podľa rovnakého zdroja toto vzdelávacie zariadenie, ktoré jestvuje od roku 1950, navštevuje aktuálne celkove 130 detí, a to nielen školáci zo spomínaného mesta, ale aj viaceré deti z okolitých obcí.

Zástupca štátneho tajomníka maďarského rezortu ľudských zdrojov Attila Fülöp pri tejto príležitosti zdôraznil významnú úlohu národností v histórii krajiny a upozornil, že dané školské zariadenie je dobrým príkladom pozornosti, ktorú vláda v Budapešti venuje zachovaniu identity príslušníkov slovenskej menšiny v Maďarsku.