Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Na severovýchode Ukrajiny horí muničný sklad

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Požiar si nevyžiadal obete na životoch ani zranených.

Kyjev 23. marca (TASR) - Evakuáciu približne 20.000 ľudí si dnes vyžiadal požiar muničného skladu v meste Bakaleja v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, informovala ukrajinská služba pre mimoriadne situácie. Požiar si nevyžiadal obete na životoch ani zranených, uviedla agentúra UNIAN.

Požiar v muničnom sklade vypukol v noci nadnes. V sklade sa nachádzali tankové a delostrelecké granáty, ktoré začali vplyvom tepla vybuchovať. UNIAN spresnil, že detonácie rôznej intenzity sa zo skladu ozývali aj dnes ráno.

Vojenský prokurátor Anatolij Matios pripustil, že príčinou požiaru by mohla byť aj diverzia.

Štátna služba pre mimoriadne situácie dnes zakázala v okruhu 40 kilometrov od miesta požiaru prelety lietadiel. V dôsledku požiaru zosilnili na Ukrajine ochranu všetkých muničných skladov.

Ukrajina a proruský Donbas sa navzájom obviňujú


Ukrajinský minister obrany Stepan Poltorak dnes vyslovil podozrenie, že v požiari by mohli mať prsty príslušníci ozbrojených síl Ruska alebo samozvaných proruských ľudových republík vyhlásených v Donbase - Doneckej a Luhanskej.

Ukrajinský vojenský prokurátor Anatolij Matios pripustil, že príčinou požiaru by mohla byť aj diverzia.

Prípadom sa začala zaoberať vojenská prokuratúra, ktorá ho prešetruje ako podozrenie z diverzie a paralelne aj ako prípad nedbanlivého konania.

Hovorca ľudových milícií v Luhanskej ľudovej republike (LĽR) Andrej Maročko dnes podľa agentúry RIA Novosti vyhlásil, že sklad podpálili ukrajinské ozbrojené sily, aby tak pred najvyšším velením kryli skutočnosť, že majú obrovský nedostatok streliva.

"Ozbrojené sily predávali muníciu a keď sa dozvedeli o návšteve námestníka ministra obrany Ihora Pavlovského, zorganizovali sabotáž," povedal Maročko.