Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Besnenie na Sibíri: Muž zranil nožom 7 ľudí. K útoku sa prihlásil IS

Policajti stoja pri tele útočníka, ktorý napadol ľudí nožom v meste Surgut na ruskej Sibíri Foto: TASR/AP

Mesto Surgut, ktoré má 320.000 obyvateľov a je centrom ropného a plynového priemyslu na Sibíri, patrí medzi najbohatšie v Ruskej federácii. Leží vo vzdialenosti 2100 km východne od Moskvy.

Moskva 19. augusta (TASR) - Džihádisti z tzv. Islamského štátu (IS) sa prihlásili dnes prostredníctvom webu aj k zodpovednosti za útok nožom v meste Surgut na ruskej Sibíri, kde miestny 23-ročný občan podľa doteraz známych informácií zranil nožom štyri osoby vážne a ďalším trom spôsobil stredne ťažké zranenia. Polícia útočníka zastrelila, zranení sú hospitalizovaní v miestnej nemocnici.

Príslušné ruské zložky prípad vyšetrujú a zatiaľ sa nemienia vyjadrovať k jednotlivým verziám kriminalistov, vyplýva z informácií tamojších médií.

Regionálna polícia v prvej reakcii uviedla, že sa v prvom rade nesústreďuje na vyšetrovanie dnešného činu na Sibíri ako teroristického útoku.

Mesto Surgut, ktoré má 320.000 obyvateľov a je centrom ropného a plynového priemyslu na Sibíri, patrí medzi najbohatšie v Ruskej federácii. Leží vo vzdialenosti 2100 km východne od Moskvy.

Už predtým sa dnes IS opakovane prihlásil na internete k teroristickým útokom v Španielsku, keď tak už krátko po ataku v centre Barcelony učinil prostredníctvom jemu blízkej agentúry Amák.

Kým vyhlásenia cez tento zdroj charakterizuje obvykle, ako pripomenula tlačová agentúra DPA, stručnosť, na zverejnenie podrobnejších stanovísk využíva IS rôzne internetové služby (napríklad Telegram) alebo islamistické webové stránky, pričom v týchto dokumentoch dostáva priestor viac podrobností i náboženských floskúl.

V princípe je však obvykle ťažko overiteľné, či dané vyhlásenie pochádza skutočne od tzv. Islamského štátu. Ak sa však objaví zvyčajnou cestou a vo forme i jazyku známom už z predchádzajúcich prípadov, hovorí mnohé pre jeho pravosť.