Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Na Sicíliu dorazila záchranná loď so 415 utečencami na palube

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od januára tohto roka prišlo podľa údajov talianskeho ministerstva vnútra cez Stredozemné more do Talianska viac než 13.350 ľudí.

Rím 21. mája (TASR) - Humanitárna záchranná loď Sea-Eye 4 so 415 utečencami na palube dorazila v piatok do prístavu v meste Pozzallo na ostrove Sicília, informuje agentúra APA.

Talianske úrady vydali plavidlu povolenie na kotvenie, uviedli miestne médiá. Zachránených utečencov na palube lode budú testovať na koronavírus a následne ich presunú na palubu karanténnej lode, ktorá priplávala do prístavu vo štvrtok. Všetkých 150 maloletých, ktorí sa na palube lode Sea-Eye 4 nachádzajú, presunú do zariadení určených pre utečencov.

Loď patriaca humanitárnej organizácii Sea-Eye v apríli vyplávala z nemeckého prístavného mesta Rostock, píše APA. Ide o jej prvú záchrannú akciu.

Od januára tohto roka prišlo podľa údajov talianskeho ministerstva vnútra cez Stredozemné more do Talianska viac než 13.350 ľudí. Ide o trikrát väčší počet než v rovnakom časovom období vlani. Väčšina lodí vypláva z Líbie a Tuniska, pričom od januára sa podľa Organizácie Spojených národov pri pokuse preplávať Stredozemné more utopilo najmenej 685 ľudí.