Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Na slávnosti k maďarskej revolúcii v Mníchove vystúpil aj Orbán

Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán reční pri príležitosti 60. výročia Maďarskej revolúcie z roku 1956 v Mníchove v pondelok 17. októbra 2016. FOTO TASR/AP Foto: TASR AP

Bavorský krajinský parlament v Mníchove bol dnes večer dejiskom slávnostného podujatia, ktorého účastníci si pripomenuli 60. výročie krvavo potlačenej maďarskej revolúcie.

Mníchov 17. októbra (TASR) - Bavorský krajinský parlament v Mníchove bol dnes večer dejiskom slávnostného podujatia, ktorého účastníci si pripomenuli 60. výročie krvavo potlačenej maďarskej revolúcie. Na akcii, ktorú pripravil tamojší maďarský konzulát, vystúpili s prejavmi bavorský krajinský premiér, predseda Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer i predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Obaja tak už po tretí raz od začiatku migračnej krízy demonštrovali spolupatričnosť napriek kritike prítomnosti maďarského premiéra zo strany v Bavorsku opozičných sociálnych demokratov.

Hosť z Budapešti označil vo svojom vystúpení za povinnosť uzavretie hraníc ako prostriedok ochrany slobody starého kontinentu.

Maďarsko, ako vyhlásil, bolo vždy krajinou slobody, v ktorej sa netrpela okupácia, potláčanie a diktatúra. "Môžem Vás ubezpečiť, že Maďarsko bude aj v budúcnosti vždy na strane európskej slobody," zdôraznil a dodal, že uzavretie hraníc pred utečencami je nutné, aby zabránilo hroziacemu sťahovaniu národov.

Maďarsko nežiadalo o takúto úlohu, iba si jednoducho plní povinnosť, podčiarkol rečník a dodal, že otvorenie hraníc v roku 1989 a terajšia ochrana hraníc sú rub a líc tej istej mince. "V roku 1989 sme konali v záujme slobody Európy a teraz túto slobodu chránime," formuloval predseda maďarskej vlády.

á kancelárka a predsedníčka Kresťanskodemokratickej strany CDU Angela Merkelová (vpravo) a predseda Kresťanskosociálnej únie CSU Horst Seehofer (vľavo)
Foto: TASR/AP


Horst Seehofer, ktorý opätovne zopakoval požiadavku na stanovenie hornej hranice počtu prisťahovalcov prijímaných v Nemecku, sa poďakoval Maďarsku za príspevok k znovuzjednoteniu Nemecka a pripomenul, že práve v tejto krajine padla najskôr Železná opona. Súčasne apeloval, že Európa by mala byť v krízových časoch zomknutejšia ako inokedy a hovoriť jedným hlasom. Aj dopady krízy okolo utečencov by sa mali zvládnuť solidárne, vyplynulo z jeho slov.

Predseda CSU zdôraznil, že dialóg nemožno nahradiť politikou a jasne dal najavo kritikom jeho ďalšej schôdzky s Orbánom, že namiesto hromženia z veľkej diaľky by mali vsadiť na vzájomnú úctu a rešpekt, vyplýva z informácií Bavorského rozhlasu i tlačovej agentúry DPA.

Opoziční sociálni demokrati z SPD i Zelení sa na protest v dejisku podujatia neobjavili.

Ako vyhlásil šéf frakcie SPD v bavorskom krajinskom sneme Markus Rinderspacher, pobyt Viktora Orbána predstavuje poškodenie dôstojnosti bavorského Krajinského snemu (Landtagu), ktorý by sa nemal stať scénou pre pravicovonárodné a demokracii nepriateľsky naklonené subjekty.

O "špinavej dohode" hovorila v tejto súvislosti šéfka frakcie Zelených Margarete Bauseová. "Orbán dostane platformu pre svoju šou, Seehofer môže po tretí raz v priebehu roka vystreliť šíp smerom na Angelu Merkelovú," dodala.