Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Na Srí Lanke neplatí výnimočný stav vyhlásený po veľkonočných útokoch

Na archívnej snímke pohľad do kostola sv. Sebastiána po explózii v meste Negombo. Foto: TASR/AP

Prišlo pri nich o život 258 ľudí.

Kolombo 23. augusta (TASR) - Na Srí Lanke sa skončil výnimočný stav, ktorý v tejto juhoázijskej krajine zaviedli pred štyrmi mesiacmi po tzv. veľkonočných teroristických útokoch islamistických extrémistov, pri ktorých prišlo o život 258 ľudí. S odvolaním sa na piatkové vyhlásenie tamojších úradov o tom informovala agentúra AFP.

Srílanský prezident Maithrípála Siriséna predlžoval od útokov z 21. apríla výnimočný stav pravidelne každý mesiac, a to vždy v 22. deň. Jeho úrad však potvrdil, že tentoraz už tak neurobil, čo znamená, že výnimočný stav sa skončil vo štvrtok.

Výnimočný stav dával väčšie právomoci srílanským bezpečnostným zložkám, ktorým okrem iného umožňoval aj zatýkať a vypočúvať podozrivé osoby bez súdneho príkazu a držať ich dlho vo väzbe. Vyhlásený bol s cieľom zaistiť verejnú bezpečnosť a tiež pozatýkať členov miestnej militantnej skupiny Národné monoteistické spoločenstvo (NTJ), ktorej sa pripisuje zodpovednosť za útoky.

Polícia medzičasom informovala, že všetkých, ktorí boli priamo zodpovední za útoky z Veľkej noci, už buď zatkli, alebo zabili.

Pri koordinovaných útokoch na kostoly a hotely na Srí Lanke, ktoré spáchalo deväť samovražedných atentátnikov, zomrelo aj približne 45 cudzincov.

Srílanské úrady následne priznali, že z Indie dostali vopred varovania o hroziacich útokoch, ktoré mala plánovať práve extrémistická skupina NTJ. Ich pochybenia momentálne prešetruje srílanský parlament, píše AFP.