Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Na Srí Lanke zadržali 8 osôb, známa je štátna príslušnosť 11 obetí

Policajti a forenzní experti vyšetrujú v hoteli Shangri-la po výbuchu v Kolombe na Srí Lanke 21. apríla 2019. Na najmenej 156 mŕtvych a viac ako 400 zranených stúpol počet obetí šiestich výbuchov, ku ktorým došlo v nedeľu v troch katolíckych kostoloch a troch hoteloch na Srí Lanke. Medzi obeťami je aj 35 cudzincov. Foto: TASR/AP

K zodpovednosti za útoky sa doposiaľ nikto neprihlásil. Srílanské úrady vyhlásili 12-hodinový celoštátny zákaz vychádzania a v krajine nechali dočasne zablokovať sociálne siete.

Kolombo 21. apríla (TASR) - Osem osôb zadržala srílanská polícia v súvislosti s ôsmimi výbuchmi, ku ktorým došlo v nedeľu v luxusných hoteloch a katolíckych kostoloch v srílanskej metropole Kolombo, ako aj v dvoch ďalších srílanských mestách. Informoval o tom srílanský premiér Ranil Vikramasinghe, ktorého citovala agentúra AFP.

Vikramasinghe uviedol, že "všetky mená, ktoré sa zatiaľ objavili" patria srílanským občanom. Vyšetrovatelia však podľa jeho slov ešte preveria, či nemali prepojenie na zahraničie.

Pri útokoch na Veľkonočnú nedeľu prišlo o život prinajmenšom 207 ľudí a vyše 450 ďalších utrpelo zranenia. Medzi obeťami na životoch má byť aj vyše 30 cudzincov.

K zodpovednosti za útoky sa doposiaľ nikto neprihlásil. Srílanské úrady vyhlásili 12-hodinový celoštátny zákaz vychádzania a v krajine nechali dočasne zablokovať sociálne siete.

Srílanské ministerstvo zahraničných vecí medzičasom potvrdilo štátnu príslušnosť 11 zahraničných občanov, usmrtených pri útokoch. Sú medzi nimi traja Indovia, jeden Portugalčan, dvaja Turci, traja Briti a dve osoby s dvojakým, britsko-americkým občianstvom. Rezort zároveň uviedol, že nezvestní sú prinajmenšom deviati ďalší zahraniční občania.

Holandský minister zahraničných vecí Stef Blok na Twitteri oznámil, že medzi obeťami na životoch je aj jeden Holanďan. V čínskych štátnych médiách sa zase objavili správy, že medzi usmrtenými je aj jeden Číňan, približuje agentúra AP.

Informáciu, že medzi mŕtvymi je aj viacero Američanov, medzičasom bez ďalších podrobností potvrdil aj americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.