Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Na Stade de France sa dnes hralo prvýkrát od novembrových útokov

Policajti pred štadiónom. Foto: TASR/AP

Ragbyový zápas medzi Francúzskom a Talianskom v hľadisku sledoval aj francúzsky prezident Francois Hollande.


Paríž 6. februára (TASR) - Za prísnych bezpečnostných opatrení sa dnes prvýkrát od 13. novembra 2015 otvorili brány národného štadióna Stade de France na parížskom predmestí Saint-Denis.

Ako informovala agentúra Reuters, medzištátny ragbyový zápas medzi Francúzskom a Talianskom v hľadisku sledoval aj francúzsky prezident Francois Hollande.

Hollande bol na štadióne aj 13. novembra 2015, keď v tesnej blízkosti Stade de France, kde sa práve hral medzištátny futbalový zápas medzi Nemeckom a Francúzskom, aktivizovali výbušniny na svojom tele traja samovražední atentátnici.

Takmer v rovnakom čase došlo na rôznych miestach 10. a 11. obvodu Paríža k sérii útokov, ktoré si spolu vyžiadali 130 obetí a vyše 350 zranených. K útokom sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát.

V rozhovore pre televíziu France 2 dnes Hollande vysvetlil, že dnes chcel prísť na štadión "na prvé podujatie od tých šialených útokov, lebo život musí ísť ďalej". "Nesmieme sa ničoho vzdať, ale súčasne musíme byť dôslednejší v oblasti bezpečnosti," pripomenul.

Dôkazom jeho slov je dôsledná bezpečnostná kontrola, ktorú museli podstúpiť všetci fanúšikovia. Z bezpečnostných dôvodov dnes boli uzavreté bočné vchody na štadión, v ktorého okolí hliadkovalo mnoho policajtov.

"Nie sme zvyknutí vidieť toľko policajtov na ragbyových zápasoch, ale cítim sa istejšie,"
kvitoval prezident francúzskeho združenia fanúšikov ragby Gérard Risacher.