Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Na súde s Breivikom vypovedal mladík z Iraku s amputovaným končatinami

Breivik Foto: TASR/AP Photo

Muhammad Hádí Hámid uviedol, že napriek svojim amputáciám má podľa jeho názoru lepší život ako antimoslimský pravicový extrémista, ktorý strieľal v mládežníckom tábore.

Oslo 24. mája (TASR) - Na súde v Osle dnes vypovedal mladý muž irackého pôvodu, ktorý prišiel o ruku a nohu v dôsledku útoku nórskeho masového vraha Andersa Behringa Breivika na ostrove Utöya.

Dvadsaťjedenročný Muhammad Hádí Hámid uviedol, že napriek svojim amputáciám má podľa jeho názoru lepší život ako antimoslimský pravicový extrémista, ktorý strieľal v mládežníckom tábore.

"Rozmýšľam o tom, kde je obžalovaný a kde som ja. Mám lepší život ako on," povedal v Iraku narodený Hámid. Na súde vypovedali aj ďalší svedkovia.

Breivik bez pohnutia počúval ako tínedžerka srdcervúco líčila smrť svojich priateľov, svoj vlastný boj o prežitie, alebo postihnutia, ktoré pravdepodobne zostanú na celý život.

Obžalovaný sa priznal k uskutočneniu bombového útoku v Osle a k streľbe na ostrove Utöya z 22. júla 2011, pričom celkovo zahynulo 77 ľudí. Vyhlásil však, že je nevinný.

Kľúčovou otázkou procesu, ktorý by mal trvať do júna, je duševné zdravie páchateľa - či môže byť bratý na zodpovednosť za svoje činy. Dva psychiatrické tímy dospeli k rôznym názorom.

Súd v Osle dnes požiadal grémium psychiatrických expertov, aby rozhodli, či si vyžaduje ďalšie skúmanie lekárska správa, podľa ktorej je Breivik zodpovedný za svoje konanie.

Pri pozorovaní vo väzení, ktorému atentátnika podrobili začiatkom tohto roku, psychiatrička Maria Sigurjonsdottir dospela k záveru, že bol "pozorný, koncentrovaný a organizovaný", uviedli noviny Aftenposten.

Hámid, odkázaný na invalidný vozík po amputácii ľavej ruky a ľavej nohy, bol postrelený aj do žalúdka. Povedal, že na ostrove bol rozhodnutý ostať nažive. Kričal o pomoc po arabsky.

"Myslel som si, že som v Iraku, pretože niečo ako toto by sa nikdy nemohlo stať v Nórsku," vypovedal Hámid. Spomínal, ako ležal medzi mŕtvymi ľuďmi a cítil sa ako človek, ktorý jediný prežil explóziu. Bol dva mesiace v kóme a mal problém prispôsobiť sa tomu, že sa po amputáciách stal "polovičným".

Mathias Eckhoff - ďalší 21-ročný mladík, ktorý prežil - vypovedal, ako plával vyše kilometra iba s použitím rúk, pretože bol postrelený do oboch nôh. Nakoniec ho zachránil čln. Absolvoval 11 operácií.

Ako ďalej uviedol Eckhoff, má zábrany, keď vidí policajtov, prinajmenšom ak sú sami v policajnom aute. Spomínal ako Breivik, oblečený v policajnej uniforme, vylákal obete, aby opustili úkryty. Hovoril, že im pomôže dostať sa na čln, a potom ich postrieľal.

Obaja mladí muži boli medzi niekoľkými osobami, ktoré prežili v búde pri pobreží, kde zahynulo 14 ľudí zo 69 obetí, zastrelených na ostrove Utöya.