Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Na Taiwane odsúdili na 30 rokov väzenia muža, ktorý odpálil nálož

Ilustračná snímka Foto: TASR AP

Vlani pri explózii utrpelo 25 ľudí vrátane páchateľa zranenia. Cestujúcich, ktorí utrpeli popáleniny a nadýchali sa splodín horenia, okamžite previezli do najbližších zdravotníckych zariadení.

Tchaj-pej 22. februára (TASR) - Na 30 rokov väzenia odsúdil dnes obvodný súd v Tchaj-peji muža, ktorý 7. júla 2016 odpálil podomácky vyrobenú nálož vo vozni prímestského vlaku v okolí metropoly Taiwanu.

Pri explózii utrpelo 25 ľudí vrátane páchateľa zranenia. Cestujúcich, ktorí utrpeli popáleniny a nadýchali sa splodín horenia, okamžite previezli do najbližších zdravotníckych zariadení. Štyria zranení skončili na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Použitá nálož bola vyrobená zo 47 centimetrov dlhej rúrky s priemerom šesť centimetrov a našla sa vo vozni. Časti z nej polícia objavila aj popri trati v blízkosti Sung-šanu.

Prokuratúra obžalovala páchateľa ešte vlani v novembri, a to z trestných činov viacnásobného pokusu o vraždu, ohrozenia verejnej bezpečnosti a porušenia zbrojnej legislatívy. Požadovala pre neho súhrnný trest 30 rokov väzenia.

Súd uznal Lin Jing-čchanga (55), ktorého videli svedkovia v blízkosti výbušného zariadenia tesne predtým a ktorého polícia identifikovala ako možného útočníka už krátko po udalosti, za vinného.

Muž na svoju obhajobu v súdnej sieni argumentoval tým, že sa iba pokúsil o samovraždu a nemal v úmysle pripraviť nikoho ďalšieho o život.