Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Na tasmánskom pobreží uviazlo 230 guľohlavcov, väčšina uhynula

Záchranári sa vo štvrtok 22. septembra 2022 pokúšajú presunúť uviaznutú veľrybu na otvorenú vodu v prístave Macquarie na západnom pobreží Tasmánie v Austrálii. Foto: TASR / AP

Pred dvoma rokmi vyplavilo na pieskové pláže na tasmánskom západnom pobreží približne 470 guľohlavcov.

Sydney 22. septembra (TASR) - Približne 200 guľohlavcov (delfínov dlhoplutvých) uhynulo na pláži na členitom západnom pobreží austrálskeho ostrovného štátu Tasmánia. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na miestnych záchranárov.

Skupinu asi 230 guľohlavcov objavili na pláži Ocean Beach deň predtým. Miestni obyvatelia sa uväznené morské cicavce pokúšali zachrániť mokrými prikrývkami a polievaním vodou. "Na pláži máme zhruba 35 zvierat, ktoré prežili, a dnes sa primárne zameriavame na ich záchranu," povedal šéf tasmánskej Správy národných parkov a prírody (TPWS) Brendon Clark. Hromadné uviaznutie na pobreží a úhyn pripísal miestnemu drsnému morskému prostrediu.

Pred dvoma rokmi vyplavilo na pieskové pláže na tasmánskom západnom pobreží približne 470 guľohlavcov. Podarilo sa zachrániť 111 z nich, no zvyšok uhynul. Išlo o najrozsiahlejšie masové uviaznutie morských živočíchov na pláži v Austrálii.