Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Na tureckú loď zaútočili, zahynul kapitán

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

"Loď bola ostreľovaná približne desať námorných míľ od pobrežia mesta Derna. Varovali sme ju, aby sa nepribližovala k prístavu Derna," uviedol pre agentúru Reuters hovorca ozbrojených síl.

Benghází/Istanbul 11. mája (TASR) - Turecké plavidlo bolo v nedeľu večer ostreľované pri pobreží Líbye po varovaní, aby neporušilo zákaz približovať sa k východolíbyjskému mestu Derna, a neskôr ho odtiahli do prístavu Tobruk. Oznámila to dnes líbyjská armáda.

"Loď bola ostreľovaná približne desať námorných míľ od pobrežia mesta Derna. Varovali sme ju, aby sa nepribližovala k prístavu Derna," uviedol pre agentúru Reuters hovorca ozbrojených síl, patriacich medzinárodne uznávanej líbyjskej vláde.

"Zahynul člen posádky a ďalší utrpel zranenia," dodal hovorca.

Jeden armádny zdroj takisto uviedol, že turecké plavilo sa ocitlo pod paľbou a teraz ho ťahajú do prístavu Tobruk.

Podľa agentúry DPA, ktorá sa odvolala na turecké ministerstvo zahraničných vecí, pri útokoch neďaleko líbyjského pobrežia zahynul kapitán tureckej nákladnej lode a zranenia utrpelo viac členov posádky.

Loď sa plavila zo Španielska a smerovala do východolíbyjského Tobruku. Najprv ju z pobrežia ostreľovalo delostrelectvo, ale keď sa potom loď obrátila, zaútočili na ňu zo vzduchu.

Podľa tureckého ministerstva sa v tom čase plavidlo nachádzalo v medzinárodných vodách, približne 21 kilometrov od Líbye.

Turecko incident odsúdilo a požiadalo o okamžité zastavenie útokov na civilistov a postavenie zodpovedných pred spravodlivosť.