Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Na tureckých hraniciach sa zrazila sýrska armáda s povstalcami

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

V Británii pôsobiaca ľudskoprávna skupina, ktorá má sieť aktivistov po celej Sýrii, uviedla, že armáda rozmiestnila pred začiatkom bojového stretu v oblasti tanky.

Bejrút 13. apríla (TASR) - Sýrske vládne jednotky sa dnes neďaleko hraníc s Tureckom zrazili s oddielmi vzbúrencov, tvrdí Sýrske observatórium pre ľudské práva so sídlom v Londýne.

Dnešné boje sú tak prvým vážnym porušením medzinárodne sprostredkovaného prímeria, ktoré nadobudlo platnosť deň predtým, píše agentúra AP.

Observatórium spresnilo, že k bojom došlo pri dedine Chirbat al-Džúz, ležiacej v sýrsko-tureckom hraničnom pásme.

V Británii pôsobiaca ľudskoprávna skupina, ktorá má sieť aktivistov po celej Sýrii, uviedla, že armáda rozmiestnila pred začiatkom bojového stretu v oblasti tanky.

V rámci prímeria, ktoré sa začalo štvrtkovým úsvitom, ozbrojené sily sýrskeho režimu zastavili paľbu z ťažkých zbraní a aj iné ozbrojené akcie. Odvtedy sa však obe strany navzájom už niekoľkokrát obvinili zo sporadického násilia.

Vláda ignoruje požiadavky, aby stiahla vojakov do kasární, pripomína AP.

Bezpečnostná rada OSN bude hlasovať o vyslaní pozorovateľov do Sýrie

Bezpečnostná rada OSN bude čo najskôr hlasovať o návrhu rezolúcie o vyslaní tímu pozorovateľov do Sýrie, ktorí by monitorovali dodržiavanie prímeria, uviedol dnes medzinárodný sprostredkovateľ pre Sýriu Kofi Annan.

Monitorovacia skupina by dozerala na dodržiavanie podmienok prímeria, ktoré je v krajine "relatívne akceptované", povedal Annan prostredníctvom svojho hovorcu v Ženeve. Misia by mala mať desať až dvanásť členov. Väčšia, zhruba 250-členná misia pozorovateľov by mala byť podľa plánov do Sýrie vyslaná neskôr.

Hovorca neuviedol, z ktorých krajín budú členovia misie pochádzať. Mnohí z nich budú však podľa neho z krajín, ktoré už v regióne majú svoj personál a môžu sa rýchlejšie presúvať.

Rozsiahle protiasadovské protesty v mnohých mestách

Za zvýšených bezpečnostných opatrení sa dnes v niekoľkých oblastiach Sýrie konali rozsiahle protivládne protesty. Informovali o tom aktivisti z organizácie Sýrske observatórium pre ľudské práva.

Masové demonštrácie, požadujúce koniec vlády prezidenta Bašára Asada, sa uskutočnili v prístavnom meste Lázikíja i na perifériách miest provincie Homs v strednej časti Sýrie, priblížila agentúra DPA.

Podobné protesty po skončení poludňajších modlitieb sa napriek rozmiestneniu vojakov a ostreľovačov konali aj v provincii Dará na juhu krajiny.

V meste Hamá, severne od Damasku, zastrelili bezpečnostné jednotky najmenej jednu osobu, spresnila ľudskoprávna skupina so sídlom v Londýne. Na ostatných miestach však protiasadovské demonštrácie prebehli bez násilností, uviedla agentúra Reuters.