Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajine bol údajne zranený čečenský veliteľ, Rusko to poprelo

Raketový útok na Kryvyj Rih na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Ukrajinské médiá v stredu ráno informovali, že Delimchanov zahynul na juhu Ukrajiny pri delostreleckom útoku.

Moskva 14. júna (TASR) - Vysokopostavený veliteľ čečenských síl Ruska na Ukrajine Adam Delimchanov je živý a zdravý, uviedol v stredu predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin. Reagoval tak na skoršie správy médií o jeho úmrtí alebo zranení, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Delimchanov je poslancom Dumy (dolnej komory parlamentu) a zároveň veliteľom čečenskej divízie ruskej Národnej gardy (Rosgvardia). Vo všeobecnosti je vnímaný ako druhý najvyššie postavený predstaviteľ Čečenska hneď po Ramzanovi Kadyrovovi.

Ukrajinské médiá v stredu ráno informovali, že Delimchanov zahynul na juhu Ukrajiny pri delostreleckom útoku.

Ruská televízia Zvezda spadajúca pod ministerstvo obrany s odvolaním sa na tlačovú službu ruskej Dumy neskôr uviedla, že Delimchanov je živý, no zranený.

Samotný Kadyrov v stredu na sociálnej sieti Telegram uviedol, že nedokáže nadviazať kontakt s Delimchanovom a požiadal o pomoc pri hľadaní svojho "drahého brata".

"Práve som s ním hovoril. Je živý a v poriadku a všetkým želá veľa zdravia," povedal Volodin ruským zákonodarcom.

Delimchanov je bývalým čečenským separatistom, ktorý spolu s ďalšími čečenským lídrami prešiel na stranu Moskvy. Vo vojne na Ukrajine má dôležitú úlohu a na začiatku konfliktu velil čečenským silám v Mariupole na juhu Ukrajiny.