Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajine obnovili pamätník padlým slovenským vojakom

Pomník v Lipovci Foto: Teraz.sk

Obnovenie slovenského pomníka realizovali pri príležitosti 75. výročia bitky pri Lipovci.

Lipovec 28 júla (Teraz.sk) - Pri príležitosti 75. výročia bitky o Lipovec aktivisti pod vedením Františka Gajdoša a Eugena Rogového v spolupráci s ukrajinskými partnermi realizovali obnovu pomníka na slovenskom vojenskom cintoríne v ukrajinskom Lipovci.

Obnovený bol korpus pomníka, pribudla tabuľa s krátkym informatívnym textom, stožiare na vlajky a vybudovaný bol aj nový prístupový chodník k pomníku. Celková výška nákladov dosiahla 3 500 eur, prostriedky boli získané výlučne zo súkromných zdrojov.

Týmto krokom chceli občianski aktivisti symbolicky splatiť dlh Slovenska voči vojakom, ktorí tu ležia, voči ich matkám, ktoré nikdy nemohli navštíviť hroby svojich synov, no i k tým, čo pomník zachránili.

Dňa 22. júla 2016 uplynulo 75 rokov od najkrvavejšej bitky slovenskej armády počas druhej svetovej vojny. Bitka sa uskutočnila 22. júla 1941 v priestore ukrajinského mestečka Lipovec vo Vinnickej oblasti. V ťažkom boji padlo 70 príslušníkov slovenskej armády, ďalších asi 6 zomrelo na následky zranení neskôr.

Pomník v Lipovci
Foto: Teraz.sk


Vzhľadom na vysoký počet obetí bolo hneď po bitke rozhodnuté na mieste postaviť slovenský vojenský cintorín s ústredným pomníkom. Šesťmetrový pomník je výnimočný už tým, že sa ako jediný pomník cudzej armády na území Sovietskeho zväzu zachoval dodnes. Podľa písomných údajov tu bolo do apríla 1942 pochovaných 133 tiel, celkovo údajne až 368. Pôvodné dosky s menami pochovaných sa však nezachovali.

Zásluhu na jeho uchovaní po roku 1990 má aj miestny obyvateľ Vladimír Michajlovič Diškant, ktorý krátko po páde totality za vlastné prostriedky uskutočnil jeho prvú renováciu. O zachovanie pamäti lipoveckej bitky i pamiatky slovenských vojakov na Ukrajine sa zaslúžil aj miestny historik a archivár Alexander Rogovoj. Obaja boli za to vyznamenaní cenou Predsedu Matice slovenskej, ktorú im na mieste odovzdal historik Martin Lacko.

Pomník v Lipovci
Foto: Teraz.sk


Slávnostný ceremoniál sa konal v deň 75. výročia lipoveckej bitky, v piatok 22. júla 2016. Po odznení ukrajinskej a slovenskej štátnej hymny a položení vencov so svojimi prejavmi vystúpili vyššie menovaní zástupcovia ukrajinskej strany. Následne slovenskí historici Pavel Mičianik a Martin Lacko, no i folklorista Milan Gibala, brat jedného z padlých vojakov. Zádušnú pobožnosť za zosnulých vojakov viedol rímskokatolícky kňaz a plukovník vo výslužbe Ignác Juruš. Ceremoniálu sa zúčastnilo asi 60 ľudí vrátane miestnych obyvateľov.