Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajine sa rozhoduje o osude Jaceňukovej vlády

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk Foto: TASR/AP

S prácou Jaceňukovej vlády je nespokojný celý poslanecký klub vládneho Bloku Petra Porošenka, ktorý v parlamente začal zbierať podpisy pod návrh na jej odvolanie.

Kyjev 16. februára (TASR) - Pred budovou ukrajinského parlamentu v Kyjeve sa dnes koná demonštrácia, ktorej účastníci žiadajú demisiu vlády premiéra Arsenija Jaceňuka.

Ako spresnila agentúra UNIAN, na námestí pred parlamentom sú dve skupiny ľudí. Jedni majú v rukách plagáty so symbolmi hnutí Sloboda a Pravý sektor, ako aj transparenty s nápismi "Vláda - odstúpiť", "Jaceňuka za mreže!" či "Ukradnuté miliardy - do rozpočtu!".

Druhá skupina ľudí má v rukách transparenty s nápisom "Strana prostých ľudí". Aj títo demonštranti žiadajú demisiu vlády.

Akcia má podľa agentúry UNIAN pokojný priebeh. V okolí parlamentu však hliadkuje viac policajtov než obyčajne.

S prácou Jaceňukovej vlády je nespokojný celý poslanecký klub vládneho Bloku Petra Porošenka (BPP), ktorý v parlamente začal zbierať podpisy pod návrh na jej odvolanie. Zatiaľ petíciu podpísalo 40 poslancov, potrebných ich je spolu 150. Iniciátori však očakávajú, že získajú dostatočnú podporu.

Premiér by mal dnes v parlamente predniesť správu o činnosti vlády. Po nej sa očakáva rozprava o ďalšom osude Jaceňukovho kabinetu.

Okrem BPP sa za zmenu vlády vyslovili frakcie strán Svojpomoc a Vlasť i Radikálna strana. Jaceňukov Ľudový front návrh na odvolanie súčasnej vlády nepodporuje a nevylučuje, že v prípade vyslovenia nedôvery súčasnej vlády vystúpi z koalície.