Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajine sa v týchto dňoch koná séria vojenských cvičení

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V pondelok sa v oblasti v blízkosti ukrajinského mesta Ľvov začalo aj medzinárodné cvičenie Rapid Trident 2017.

Kyjev 12. septembra (TASR) - Na celom území Ukrajiny sa dnes začalo veľké veliteľské a štábne cvičenie s kódovým názvom Nenarušiteľná stabilita 2017. Na svojej stránke na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Agentúra Ukrinform uviedla, že náčelník generálneho štábu Viktor Muženko označil za cieľ cvičenia zdokonaľovanie veliteľských schopností počas preskupovania vojenských jednotiek a nácvik obranných, pozičných a bojových operácií.

Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo obrany tiež napísal, že takmer všetky bojové jednotky vojenského letectva boli dnes uvedené do pohotovosti s cieľom previerky ich bojaschopnosti.

Ministerstvo obrany okrem toho spresnilo, že do 15. septembra sa na Ukrajine uskutoční celý rad vojenských cvičení za účasti jednotiek armády, ale aj záložníkov. Za najdôležitejšie označilo ministerstvo práve manévre Nenarušiteľná stabilita.

Ruská agentúra TASS o cvičeniach na Ukrajine informovala tiež, pričom poznamenala, že časovo sa zhodujú s rusko-bieloruskými strategickými manévrami Západ 2017, ktoré sú naplánované od 14. septembra do 20. septembra. Zúčastní sa na nich približne 12.700 príslušníkov armád oboch krajín a 680 kusov vojenskej techniky. Ukrajinský prezident Petro Porošenko ich pritom označil za hrozbu pre svoju krajinu a viacero okolitých štátov ich vyhodnotilo ako provokáciu.

V pondelok sa v oblasti v blízkosti ukrajinského mesta Ľvov začalo aj medzinárodné cvičenie Rapid Trident 2017.